A növények mennyisége!
  • A növények mennyisége!
  • A növények mennyisége!
  • A növények mennyisége!
  • A növények mennyisége!
Feltöltő:

A növények mennyisége!

Miután megtudjuk, hogy a növényeknek milyen igényeik vannak, jöhet a vásárlás és a helyes elrendezés. Arra figyeljünk oda, hogy kevesebb faj kerüljön megvásárlásra, de növényenként több tő. Az akváriumban sem marad meg egy kisebb területen két-három növényfajnál több, ez a természetben is így van. Amúgy sem túl látványos a sokféle fajok kavalkádja egy kis területen összezsúfolva. Persze ez alól a szabály alól kivétel a holland akvárium. Azokat a fajokat a ‘Vízi kertészek’ nagyon jól ismerik, melyek alkalmasak egy ilyen medencébe. Tehát ebből következik, hogy nemcsak a halakat, hanem a növényeket sem lehet ész nélkül össze-vissza vásárolni, majd egymás mellé ültetni. Persze itt a rossz társítás nem olyan végzetes, mint a helytelenül párosított halaknál, ahol könnyen belepusztulhatnak tévedéseinkbe a gyengébb állatok.

Többször elhangzott már, hogy a legtöbb akvárium életközösség a helytelen megvilágítás, illetve a kevés növény miatt pusztul el.  Nem tud létrejönni az a biológiai egyensúly, melynek utolsó állomása a fotoszintetizáláskor felhasznált nitrátok lebontása. A megfelelő növénysűrűség akkor kielégítő, ha annak a mennyisége körülbelül a medence felét borítja. Ez a növények ültetési sűrűségére értendő. Tehát a szálas (sűrűn ültetett) és magányos (egyesével ültetett) növényekkel az egy cm2-nyire kerülhető maximális egyedszámmal, tővel van számolva. Egy medencében a meghatározott növények mennyiségének értéke úgy helytelen, ha a szálas fajok (dugványok) nem csoportosan, hanem egymástól messze ültetve kerülnek elhelyezésre! Egy a gyakorlatban jól alkalmazható számítási módszer, amely megmutatja egy akváriumban a megfelelő mennyiségű növény darabszámát. Az akvárium hosszúságát és szélességét megszorozzuk egymással, majd az így kapott értéket elosztjuk 50-nel. A pontos db szám jelenti a medencemérethez megfelelő mennyiségű növényeket. A csoportosan értékesített növényeket például Cabomba, Myriophyllum, Rotala, Ludwigia, Alternanthera stb. külön-külön kell szálanként, a többi faj esetében cserepenként egy tőnek számoljuk

A megvásárolt növények nedves környezetben szállíthatók, az igénytelenebb fajoknak elég a nedves papír. Az igényesebb fajokat ugyanúgy, mint a halakat, vízben- zacskóban szükséges szállítani. Papírba csomagolva néhány órát bírnak ki, feltéve, ha nem éri őket közvetlen napsugárzás vagy túl magas hőmérséklet.

26 4124 08 szeptember, 2013 AkvaKert szeptember 8, 2013

Hozzászólások

Ezt láttad már?