Az akvárium növényei.
  • Az akvárium növényei.
  • Az akvárium növényei.
  • Az akvárium növényei.
  • Az akvárium növényei.
  • Az akvárium növényei.
  • Az akvárium növényei.
  • Az akvárium növényei.
  • Az akvárium növényei.
  • Az akvárium növényei.
  • Az akvárium növényei.
Feltöltő:

Az akvárium növényei.

A növények, mint élő dekorációk vannak jelen az akváriumban. Nemcsak esztétikai szerepük van, hanem az ökológiai folyamatokban is hasznosak. Ráadásul menedéket nyújtanak a halaknak. Az ivadékok is (főleg a felszíni növények között, melyek elősegítik az infuzóriumok fejlődését, ami sok hal első táplálékát képezi) el tudnak rejtőzködni a növényzet közé, amíg elég nagyok nem lesznek az önálló élethez. A növények hasznosak a nitrogénkörforgásban, mert a káros anyagokból átalakított nitrátot felveszik, így lesz teljes és zárul le a folyamat.

E számos pozitív tulajdonság ellenére sem fordítanak kellő figyelmet az akvárium növényeire az akvaristák. Több közös társas medence pusztul el a kevés növénymennyiség hiánya miatt. Persze elsődleges az akvaristáknál a Hal, de ez nem indokolja a növények ilyen mértékű háttérbe szorítását – számos esetben -. Ez persze nem általános, mert egyre nagyobb azon haltartók száma, akik értékelik a növények fontosságát. Ők persze kivételt jelentenek. A növények különböző típusokra bonthatók családtól függetlenül. Van olyan család, melyek különböző fajai megtalálhatók több típusban, tehát lehet felszíni, szabadon úszó, talajban élő képviselőjük is.

Az akvarisztikában használt növények nem mindegyike (nagyobb százaléka) él teljesen alámerülve úgy, mint az akváriumban. Főleg a kemény szárú- és levelű növények élnek emers, vagyis csak félig alámerülve a természetes vizekben. Az esetleges árvizek és/vagy az évszakra jellemző monszunok megnövelik az álló- és áramló vizek mélységét. Ekkor lephetik el az ilyen emers növények egyes fajait teljesen néhány hétig, esetleg hónapig. A felszíni- és a víz alatti leveleknek gyakran más alakjuk és színük van. A víz alatti állapotban fejlesztett levelek vékonyabbak, általában színtelenebbek és törékenyebbek. Néhány mocsári növénycsoport: Anubias, Echinodorus, Sagittaria fajok nagy része stb.

A másik csoportot képviselő növények teljesen víz alatti életmódot folytatnak, ezeket submers növényeknek nevezzük. Általában az ide tartozó növények láthatóan lágy szárúak és/vagy levelűek, könnyen hajladoznak az áramlatokban. Néhány kifejezetten víz alatt élő faj: Cabomba, Elodea. Ezek a fajok általában gyorsan fejlődnek.

A mohák is használatosak egyes – natúr, Japán, esetleg holland – akváriumtípusok dekorálásához, illetve olyan szaporító- medencékben, ahol az ikráknak menedék szükséges éhes szüleik elöl. Néhány közülük: Riccia fluitans – úszó májmoha, Vesicularia dubyana – jávai moha stb. Léteznek a vízi életmódhoz alkalmazkodott páfrányfajok is. Közkedveltek az akvaristák körében (de nem mindegyik tartása könnyű), mert dekoratívak. Néhány faj: Microsorium pteropus – lándzsás vízipáfrány, Bolbitis heudelotii, Ceratopteris thalictroides – sallangos vízipáfrány stb.

28 4656 28 augusztus, 2013 AkvaKert augusztus 28, 2013

Hozzászólások

Ezt láttad már?