Broméliák gondozása otthonunkban!
  • Broméliák gondozása otthonunkban!
  • Broméliák gondozása otthonunkban!
  • Broméliák gondozása otthonunkban!
  • Broméliák gondozása otthonunkban!
  • Broméliák gondozása otthonunkban!
Feltöltő:

Broméliák gondozása otthonunkban!

A broméliák kis odafigyeléssel otthoni körülmények között is jól gondozhatók. Tehát nem kell lemondania senkinek sem ezekről a növényekről, csak egy kevés gondoskodást igényelnek.

A broméliák családja számos fajt egyesít. Legtöbb képviselőjük trópusi területeken őshonos. Kisebbik százalékuk a szárazabb, közepes csapadékmennyiséghez alkalmazkodtak. Az első csoport tagjai általában zöld alapszínű levelekkel rendelkeznek, ill. hibrid változataik tarka levelekkel. A szárazabb környezetben élő fajok viszont inkább ezüstös levélszínezettel büszkélkedhetnek.

A két csoport gondozása eltér egymástól. Ne keverjük egy azon élettérben a két bromélia csoport tagjait, változatait!

A trópusi broméliák fajai szinte alig kaphatók már a kereskedelemben, helyüket a színesebb fellevelű és tarka levélszínezetű hibrid változatok foglalták el. Mutatós és változatos gyűjtemény alakítható ki belőlük. Azt azonban minden broméliakedvelőnek tudnia kell, hogy néhány nemzetség tagjai csak egyszer hoznak színes felleveleket és virágoznak, aztán oldalsarjakat nevelnek. Tartási feltételektől függően 1 vagy több oldalhajtást és utána az anyanövény lassan elpusztul, de ne essünk mindjárt kétségbe, mert az oldalsarjakat leválaszthatjuk – ha már legalább az anyanövény magasságának egyharmadát elérik – tovább nevelhetjük. Így a sarjak leválasztásával egyre több broméliánk lehet. A felnevelt növények, ha elérik teljes fejlettségüket virágozhatnak is. Nem minden trópusi bromélia pusztul el virágzás után pl. a Nidulariumok, egyes Neoregelia fajok és hibridek bokrosodnak, új hajtásokat nevelnek, miközben egyre nagyobb telepeket hoznak létre.

Kedvelik a magasabb páratartalmú levegőt, száraz szobalevegőn leveleik széle kissé beszáradhat. A közepes páratartalom már elegendő lehet szobai gondozásukhoz. Ilyen környezetben hamarabb kiszárad ültető közegük, ezért kicsivel több öntözővizet kapjanak. Levéltölcsérükben legyen friss esővíz vagy lágyított víz. Különösen alacsonyabb páratartalmú levegőn fontos. Télen valamivel hűvösebb helyiségben is gondozhatjuk őket, ebben az időszakban nem fontos levéltölcsérükben a lágy víz, nehogy rothadásnak induljanak. Öntözni is mérsékelten szabad csak őket, ha földjük közepesre kiszáradt.  Az alapfajoknak a 12-14 C˚ is elegendő, de a színesebb változatok melegigényesebbek, számukra az optimális hőmérséklet a téli időszak alatt 16-18 C˚. Ha nincs hűvösebb helyiségünk, nyugodtan gondozhatjuk őket egész évben átlagos szobahőmérsékleten is. Ilyenkor legyen levéltölcsérükben, ciszternájukban mindig egy kis friss esővíz vagy lágyított víz a téli hónapokban is.  Havonta egyszer öntsük ki a régi állott vizet és frissel pótoljuk! Öntözéshez is előnyösebb a lágyított víz vagy esővíz használata. Földjük soha ne legyen vizes vagy túl nedves. Elegendő, ha ültető közegük nyirkos. Újbóli locsolásra akkor van szükség, ha már földjének felső része kissé kiszáradt! A broméliák azért pusztulnak el mesterséges környezetben, mert túl gyakran locsolják őket, a kaspóban felhalmozódott vízben állnak gyökereik, amiket nem viselnek el, rothadásnak indulnak. Ha ilyet tapasztalunk, a növény központi részéből a leveleket meghúzzuk és egyesével kijönnek. Ha kismértékű a túlöntözés még megmenthető a növény, ha ezt követően szárazon tartjuk, ciszternájából kiöntjük a vizet és reménykedünk, hogy nem megy teljesen tönkre. Egyébként a broméliákat ritkán támadják meg betegségek és kártevők. Az egyik legnagyobb ellenségük a túlöntözés! Ha zárt térben gondozunk broméliákat, magas páratartalom mellett, földje közepesre is kiszáradhat, néha még jobban – persze csak átmenetileg – a növény károsodás nélkül átvészeli, mivel környezetének magas a páratartalma, tudja pótolni a levegőből hiányzó vízszükségletét. Sok terráriumban, szobai MiniKertben, floráriumban, növényházban azért mennek tönkre a broméliák, mert a magas páratartalom mellett nagyon sok vizet kapnak, a földjük teljesen vagy kis mértékben átvan ázva! Ha a talaj bizonyos élőlények miatt olyan nedves, vizes, akkor telepítsük őket magasabb részre pl. hátfalból kialakított helyre, vagy más magasabban fekvő területre. Sokkal jobban bírják a kiszáradást, mint a legtöbb trópusi szobanövény, ezt soha ne feledjük el gondozásuk közben, még akkor se, ha szeretünk locsolni! Ha szívesen öntözzük növényeinket az átlagosnál többször, akkor ezt igénylő, erre alkalmas fajokkal tegyük pl. a Cyperus – szobafű palka, ill. az Isolepis – szobafű…

A másik, kisebbik csoport képviselői még jobban alkalmazkodtak a szárazabb körülményekhez. megvastagodott leveleikben képesek nedvességet és tápanyagot tartalékolni, hasonló módon, mint a kaktuszok vagy a pozsgás növények. Természetesen nem olyan mértékben, mennyiségben. Ezeket a növényeket még eredményesebben lehet átlagos szobalevegőn gondozni. Jobban elviselik a szárazabb levegőt. Ültető közegük ne legyen mindig vizes, két locsolás között száradjon ki legalább közepesre vagy teljesen, ez természetesen a tartani kívánt faj igényeitől függ elsősorban.  Ha száraz a levegő, időnként permetezzük meg leveleiket. Egyes fajok gyökerét szinte teljesen szárazon kell tartani, viszont gyakrabban szükséges leveleiket permetezni kézi permetezővel, lágy vízzel pl. Tillandsia nemzetség képviselőit. Míg más fajok több nedvességet igényelnek öntözéskor – hogy sokat feltudjanak szívni és tartalékolhassanak leveleikben, párásításukra viszont egyáltalán nincs szükség vagy csak kis mennyiségben pl. Dyckia fajok és hibrid változataik.

Legismertebb, a kereskedelemben gyakran kapható bromélia nemzetségek a következők: Guzmania, Aechmea, Vriesea.

Kevésbé gyakori nemzetségek: Nidularium, Neoregelia, Tillandsia, Billbergia, Cryptanthus…

Ritka és különleges bromélia nemzetségek: Dyckia, Alcantarea, Canistropsis, Deuterocohnia, Pitcairnia, Canistrum….

34 42076 12 augusztus, 2013 FloraKert augusztus 12, 2013

Hozzászólások

Ezt láttad már?