Hosszúkás kaspó különféle anyagokból
  • Hosszúkás kaspó különféle anyagokból
Feltöltő:

Hosszúkás kaspó különféle anyagokból

Bármilyen régi, vagy megunt otthoni, első pillantásra feleslegesnek tűnő holminkból újat varázsolhatunk egy kis ötletességgel. A most bemutatásra került hosszúkás kaspó alapjait otthoni kacatok adják.

Hozzávalók 1 db kaspóhoz:

2 db kemény falú műanyagpohár.

Több darab színekben harmonizáló anyagdarab.

Díszítéshez szalag.

Díszítéshez karkötők.

Díszítéshez gombok.

Díszítéshez tetszés szerint egyéb otthoni holmik.

1 cserép dísznövény.

Az elkészítéshez kb. 30-60 perc szükséges attól függően, hogy a dekoráláshoz felhasznált anyagok mennyi előkészítést igényelnek. Először is készítsünk össze minden felhasználni kívánt dekorációt, illetve a műanyag poharakat. Az elkészítéshez szükséges ollót, tűt, cérnát és ragasztót.

A növénytartó alapját műanyagpoharak adják. Egy kaspó elkészítéséhez 2 db műanyag pohárra lesz szükség. Ha mód van rá, ne az automatás puha falú műanyagpoharakat használjuk, mert azok könnyet repednek, illetve törnek. Legjobb a kemény falú műanyagpohár. Az előkészített poharak alját ragasszuk össze jó erősen, várjuk meg, míg megszárad. Ebből annyit készíthetünk, amennyit csak szeretnénk, a képen 3 db növénytartó látható. Ha megvagyunk a poharak összeragasztásával jöhet a dekoráció felhelyezése. Előzőleg összekészített anyagokat, a tetszés szerinti kiegészítőket úgy válogassuk össze, hogy anyagban, illetve színben harmonizáljanak egymással. A túl tarka összeállítás nem valami dekoratív, tehát legyünk körültekintőek. Azok az anyagok a legjobbak, melyek kissé sztreccsesek, rugalmasak, hogy jól rásimuljanak a műanyag pohár falához. Részesítsünk a válogatáskor előnybe mindazon feleslegessé vált ruhadarabjainkat vagy más anyag feleslegeket, melyek vékonyabbak, illetve hasonló vastagságúak, hogy a felhelyezés könnyebb legyen, továbbá az összeállítás mutatós maradjon. Ha vastag az anyag és különböző darabokból kerül összeállítva, akkor a rétegek egymáson láthatókká válnak. Továbbá kerüljük azon ruhaanyagokat is, melyek nagyon átlátszóak, mert az alól a műanyag pohár kilátszik. Bár, ha pl. fehér a műanyagpohár és szép a formája, akkor még jól is nézhet ki, ha kissé áttetszős az anyag. A több különböző színben felhasznált anyagokat tekerjük körbe a műanyag poharakon, a végüket varjuk össze. Ha elkészült az anyagok felrakása a kemény falú műanyag poharakra, jöhetnek az apróbb dekorációs elemek. Tehetünk rá szalagot, gombokat, karkötőket. Bármire is essen választásunk, azt úgy helyezzük fel, hogy az anyagok eldolgozása, elvarrása közben keletkezett részeket eltüntessük velük. Ha ügyesen dolgozunk nagyon mutatós lesz a végeredmény. A gombokat közvetlenül  hozzá varrhatjuk az anyaghoz vagy valamilyen vastagabb fonálba, cérnába… belefűzzük és úgy kötözzük fel az anyagra. Ha szeretjük a karkötőket, de már jó néhányat nem hordunk, de megválni nem szeretnénk tőlük, egyszerűen rátehetjük a növénytartóra úgy ahogy a képen is látható.

Ha elkészültünk a dekoratív növénytartónkkal nincs más dolgunk, mint belehelyezni egy cserép növényt. A műanyagpoharak szája kb. akkora szokott lenni, hogy egy 7 cm cserépátmérőjű növény fér el benne cserepestől. Ha nem kapunk ilyen kis méretben növényt, ültessük bele frissen vásárolt növényünket a műanyag pohárba. A műanyagpohár alja nem lyukas, ezért nincs rajta kifolyó nyílás, mint a műanyag cserepek esetében, ezért néhány dologra oda kell figyelni a növény betelepítése közben. Először is tegyünk a műanyag cserép aljára vízelvezető réteget kb. 2 cm vastagságban. Használhatunk apróbb szemű kavicsot vagy agyag granulátumot is. Ha ezzel megvagyunk jöhet a növény behelyezése. Mérjük a növény cserepének magasságát a műanyag poharunk magasságához. Számoljuk le a kb. 2 cm vastagságú vízelvezető réteget, amit a műanyagpohár aljába helyeztünk. Ha a maradék kitöltendő hely megegyezik a növény cserepének magasságával egyszerűen kivesszük a cserépből a növényt, a körülötte lévő kis földet leszedjük, hogy beleférjen. Majd megerősítés érdekében kissé megnyomkodva a növény gyökerei körül a földet, beletesszük a műanyagpohárba. Ha a növény cserepének magassága kisebb, mint az összeállított műanyagpohár magassága, egész egyszerűen töltsük fel a hiányzó területet földel és ezután tegyük bele növényünket a fent leírt módon. Pontos a mérés, különben vagy nagyon alacsonyra kerül a növény, ebben az esetben beleesik a műanyagpohárba,  vagy túl magasra, ebben az esetben pedig  kilóghat a földje a műanyagpohárból. A pontosan elvégzett munka nagyon dekoratív lesz és valóban nem tart sokáig ennek a hosszúkás kaspónak az elkészítése.

30 3216 21 augusztus, 2013 Dekor Ötletek augusztus 21, 2013

Hozzászólások

Ezt láttad már?