Hová kerüljön az akváriumi növény?
  • Hová kerüljön az akváriumi növény?
Feltöltő:

Hová kerüljön az akváriumi növény?

A kereskedelmi forgalomban lévő növények szinte mindegyik faja kivétel nélkül valamelyik kimondottan akváriumi növényeket termesztő cégtől származnak pl. Délkelet-Ázsia, de vannak Amerikában, Európában és Magyarországon is ilyen növényeket szaporító kertészetek. Itt csak a természetben is víz alatt élő növényeket termesztik submers módon. A mocsári (emers) vagy félig mocsári növényeket magas páratartalommal bíró környezetben szaporítják. A gyökerük azonban mindig víz alatt van.

Egy kisebb medencében a 30 cm körüli növények töltik be a hátteret és az előtérbe igen alacsony 5-10 cm-es növények valók. Ha mégis magas háttérnövényekre kerül a választás, azokat gyakran vissza kell vágni (amitől bokrosadnak), különben benövik a víz teljes felszínét. Egyes fajok kinőhetnek a víz fölé, ha elegendő helyük van, esetleg virágokat is hozhatnak.

A vizeket benépesítő növények két nagy részre oszthatók: A mérsékeltövi és trópusi fajokra. A hideg mérsékeltövi fajokkal ritkán lehet találkozni a kereskedelemben. Ennek oka, hogy kevesebb hidegvízi hal van, ami érdekli az akvaristákat, kevés akváriumba illenek bele ezek a növények, pedig akadnak közöttük is igen érdekes és látványos fajták, úgy, mint trópusi társaik között. Néhány faj: Acorus-fajok, Lobelia cardinalis – felemás lobélia stb.

A növények növekedésének üteme elsősorban a környezeti hatásoktól függ. A vékony, szálas növények gyorsabban fejlődnek. Viszont vannak olyan fajok, melyek növekedése nagyon lassú. A növények helyének kiválasztása tehát függ a faj igényeitől, végleges méretétől.

Három csoportba sorolhatók növekedésük és magasságuk alapján: Vannak az előtérnövények. Ezek a medence első felébe kerülnek, mert nem nőnek nagyra és nem takarják el az akváriumot. pl. Anubias nana – törpe anubiász, Cryptocoryne cordata, Hottonia inflata stb.

Leghátrébb azok a fajok valók, melyek az előző csoporttal ellenkező tulajdonságúak, vagyis gyorsan magasra nőnek. pl. egyes Cabomba fajok, Myriophyllum fajok nagy része, néhány Sagittaria faj, Vallisnéria nem képviselőinek a legtöbb tagja, több Echinodorus – kardfű is alkalmas, Eichhornia azurea – vízijácint, Crinum nembe tartózó növények. Ide sorolható még a Nymphaea lotus, Nymphaea rubra és a Ceratopteris thalictroides stb., vagyis minden olyan növény jó lehet, ami 30 cm-nél nagyobbra fejlődik (maximális érték nincs, mert ez függ a medence mélységétől is).

E két csoportból kimaradt fajok egy másik csoportba kerülnek, amit a középmagas növények foglalnak el, értelemszerűen az akvárium közepére helyezhetők. Azért arra ügyelve, hogy az eleven fajok medencéjébe ne legyen belőlük túl sok, így nem akadályozzák a halakat az úszásban.  (A legnagyobb csoportot ezek a fajok képviselik.) Megfelelők a 15-20 cm-től (ez is a medence magasságától függ) egészen a 30-50 cm-es – akvárium mélységétől függően – példányokig. pl. Bacopa -, Higrophila -, Ludwigia -, Rotala -, egyes Anubias – és Echinodorus -, Cryptocoryne – fajok.

22 4231 14 november, 2013 AkvaKert november 14, 2013

Hozzászólások

Ezt láttad már?