Korallvirág, a modern klasszikus!
  • Korallvirág, a modern klasszikus!
  • Korallvirág, a modern klasszikus!
  • Korallvirág, a modern klasszikus!
  • Korallvirág, a modern klasszikus!
Feltöltő:

Korallvirág, a modern klasszikus!

Rövid ismertető:

Családnév: Varjúhájfélék – Crassulaceae család

Nemzetség latin neve: Kalanchoe

Egyéb nevek: tömött korallvirág, teltvirágú korallvirág, korallvirág hibrid

Megtalálható: Madagaszkár szigetének szárazabb területein.

Hőmérséklet: Az átlagos szobahőmérséklet megfelel a növény számára. Ha virágoztatni szeretnénk a következő évben, gondoskodjunk télen kb. 2-3 hónapig 12-16 C˚-os hőmérsékletről. Ebben az időszakban pihen a növény és készül fel a következő évi fejlődésre, bimbóképzéshez.

Fényigény: Erősebb szórt fény esetleg egy kevés közvetlen napsütéssel.

Vízigény: Alacsony vízigényű a korallvirág. A túlöntözésre nagyon érzékeny. Földje két locsolás között legalább közepesre száradjon ki!

Páratartalom: Alacsony páratartalomhoz teljesen alkalmazkodott növény, tehát nem igényli a páratartalom pótlását.

Szaporítás: Levél- és szárdugványról. A szimpla virágú növényeket magról is szaporíthatjuk.

Kártevők: A rossz tartás miatt legyengült növényeket megtámadhatják a különféle levéltetvek vagy más kártevők.

A korallvirág régóta ismert és kedvelt szobanövény. Ezt könnyen tarthatósága, ill. hosszan tartó virágzása miatt érdemelte ki! Az egyre újabb és különlegesebb hibrid változatoknak köszönhetően szinte megszámlálhatatlanul sokféle. Kevés dísznövény nemzetség mondhatja el magáról, mint a korallvirág, hogy folyton képes megújulni és a változó divatnak megfelelni! Megkülönböztetünk szimpla és teltvirágú fajtákat. Továbbá leveleik formája sem egyforma! Lehetnek majdnem kör alakúak vagy mélyen bemetszettek! Virágainak színe a fehértől a bordóig terjed. Igazán érdekes és különleges a hússzínű, a mályva vagy a korall színű változat!

A korallvirág ősei Madagaszkár szigetén honosak, ahol a szárazabb területeket népesítik be. Az alapfajok már régóta nem kaphatóak a kereskedelemben, helyüket a színes és hosszabb virágzási idejű változataik váltották fel.

A növény erős felépítésű, erős szárakkal és levelekkel. Megvastagodott levelei képesek vizet és tápanyagot raktározni, tehát a növény nem szereti a túlzott öntözést. Leveleinek széle fogazott, majdnem kör formájú. Napjainkban egyes új hibridek levelei mélyen bemetszett is lehet, érdekes formát alkotva. A növény évelő, ezért virágzás után is megtartható, a hozzáértő kezek alatt újra virágoztatható. A növény egész évben megvásárolható virágzó állapotban, mesterséges körülmények között a fejlett egyedek bármikor virágzásra késztethetők. Kaphatóak egészen kisméretű és nagyobb korallvirág növények is. Megjelenésüket tekintve, ill. a gondozását illetően szárazságtűrő, tehát a pozsgás növények közé sorolható!

A szimpla virágú fajok és változataik 4 tagú virágokkal büszkélkedhetnek, míg a teltvirágú hibridek sok szirmot nevelnek. Virágszáruk lehet alacsony vagy magasabb. Ami fajtól, fajtától függ elsősorban, másodsorban az optimális tartástól. Sötétebb helyen szárai magasabbra

nyúlhatnak. Aki tudja rendszeresen virágoztatni a korallvirágokat, szép gyűjteményt válogathat össze magának. A nemzetségnek vannak harang formájú virágokat fejlesztő tagjai is. Sőt, a korallvirágok változatosságukat tekintve szinte kimeríthetetlenek. Kaphatóak leveleivel díszítő fajok és változataik is, melyek virágai nem olyan szépek, de érdekes formájukkal és változatos színezetű leveleikkel kárpótolják a növénybarátokat.

Mint már említettük a korallvirágok pozsgás növények, ezért annak megfelelő gondoskodást igényelnek. Nem kedvelik a túlzott öntözést, különben fennáll a szártő-, illetve gyökérrothadás veszélye! Ez a növény azok számára nem való, akik szeretik túlzásba vinni kedvenc növényeik locsolását. Két öntözés között ajánlott megvárni, míg földje közepesre kiszárad. A növény jobban tűri az átmeneti szárazságot, mint a rövid ideig is tartó túlöntözés következtében átnedvesedett ültető közeget! A száraz szobalevegő teljesen megfelel számára, nincs szükség külön permetezni leveleit. Sokan szezon növényként tartják, virágzás után megválnak tőle, pedig nem egy ördöngösség, mert a jól gondozott növényeket a következő évben újra virágoztatni! Rövid nappalos növény lévén, ennek megfelelő tartást igényel. Ha virágzás után is gondozni szeretnénk, ajánlott tápoldatozni ez idő alatt, havonta legalább egyszer kaktuszoknak készült oldattal. Az átlagos virágzó- vagy leveles szobanövényeknek készített oldatok nem a legjobbak a korallvirág számára. Fényigénye viszonylag magas, ezért árnyékos helyen nem hoz annyi virágot és szárai is megnyúlhatnak. Az erősebb szórt fény tökéletesen megfelel. Télen akár közvetlen napfény is érheti pl. egy virágablakban. Nyáron a perzselő napsugarak, különösen a déli órákban nagyon károsak lehetnek. Sok fény következtében levelei vörösesre színeződhetnek. A növényt alulról locsoljuk vagy úgy, hogy leveleit ne érje nedvesség! Ez különösen a téli hónapokban jelent problémát alacsonyabb hőmérsékletű helyiségben. Ha közvetlen napfényes helyen neveljük, akkor erre fokozottan figyeljünk oda. Ha a vízcseppek megmaradnak a leveleken és erős közvetlen napfény éri őket égési foltok jelenhetnek meg a helyükön, barna foltokat hagyva maga után. Ami valljuk be nem szép látvány, de könnyedén megelőzhető. A helyesen gondozott növényeket ritkán támadják meg kártevők. A növényeket balkonra is kitehetjük nyáron. Ha a hőmérséklet 10 C˚ alá zuhanna, vigyük be őket a házba, lakásba.  Balkonon sem szabad kitenni egész nap közvetlen napfénynek. Félárnyékba kerüljön, nyáron a déli perzselő napfény káros, továbbá a virágzást is megrövidíti az erős napfény.

A szimpla virágú fajokat szaporíthatjuk magról is. A teltvirágúak gyakran meddő virágokat fejlesztenek, ezért magokat ritkán hoznak. A leggyorsabb és leghatásosabb szaporítási mód hobbi kertészek számára a szárdugványok gyökereztetése. Vágjunk legalább 3-4 levélpárral rendelkező szárdugványt egy éles kés segítségével, esetleg szikével vigyázva kezünk épségére. Az így kapott dugványt, dugványokat tegyük általános virágföld és folyami homok 3:1 arányú keverékébe. A szaporító föld legyen nyirkos, de ne vizes! Várjuk meg, míg kissé kiszárad az újabb locsolás előtt. Ajánlott kézi permetezővel nedvesíteni a földet, de a növényt ne nagyon érje közvetlen víz. Tegyük világos, de közvetlen napfénytől mentes helyre és várjunk, míg gyökeret eresztenek. Ehhez több, mint 1,5 hónapnak is el kell telnie, ezért legyünk türelmesek. Ezt követően a  meggyökeresedd növények kicserepezhetők. A leveles korallvirágokat levéldugványokról is szaporíthatjuk a fent leírt ültető közegbe. A legyökeresedett levelek kb. 2, 2,5 hónap múlva hajtanak kis növényeket!

A jól tartott korallvirágot nem támadják meg kártevők, ha mégis látunk a növényen pl. tetveket, akkor valószínűleg valami tartási hiba következtében legyengül a növény. Esetleg más szomszédos növényekről mentek át a rovarok. A legnagyobb veszélyt a túlöntözés jelenti a növény számára. Ha télen alacsonyabb hőmérsékletű helyiségben pihentetjük, az öntözést nagyon le kell csökkenteni. Ha a föld már száraz, csak annyira locsoljuk meg, hogy földje nyirkos legyen, de ne nedves vagy vizes!

32 10093 15 augusztus, 2013 Pozsgás növények augusztus 15, 2013

Hozzászólások

Ezt láttad már?