Krizantém mindenhol!
  • Krizantém mindenhol!
  • Krizantém mindenhol!
  • Krizantém mindenhol!
Feltöltő:

Krizantém mindenhol!

Vissza a gyökerekhez, a krizantém növény sikertörténete Krisztus születése előtti időkben kezdődött. A krizantém nem csak szálas virágként gyakori, hanem cserepes növényként is elterjedt. Vázába téve a frissebb vágott krizantémok nagyon tartósak lehetnek. A cserepes növényekkel kiválthatók a vágott krizantémok, melyek még tovább díszítik környezetüket. A klasszikus fehér, sárga, pezsgőszínű és bordó virágok mellett találhatunk igazi különlegességeket is, melyek szobai nevelésre is alkalmasak! Kis odafigyeléssel sokáig virágoztatható kis virággömbök a krizantémok! A krizantém a Chrysanthemum nemzetségbe tartozik, de nem csak ezek a növények népszerűek a növénybarátok körében, hanem egy másik faj és annak változatai is a margaréták.

Rövid ismertető:

Családnév: Fészkesvirágzatúak családja – Asteraceae család.

Nemzetségének latin neve: Chrysanthemum

Egyéb nevek: szobai krizantém

Megtalálható: Az eredeti fajok Ázsiában és Japánban őshonosak.

Hőmérséklet: Növény nevelésére a szokásos hőmérséklet megfelel. Virágzás idején 12-20 C˚ közötti hőmérséklet az ideális. Átteleltetéshez viszont hűvös, világosabb, fagymentes helyet keressünk!

Fényigény: A kerti krizantémoknál megfelel a közvetlen napfény, esetleg a félárnyék. Benti növényeket is érheti közvetlennapfény. Balkonnövényként gondozva szintén megfelel  a közvetlen napfény.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. Ne hagyjuk földjét teljesen kiszáradni, különben alsó levelei elsárgulnak, leszáradnak.

Páratartalom: Közepes páraigényű növény, átmenetileg a szárazabb levegő is megfelel számára, de a tartós szárazság egészségkárosodáshoz vezethet.

Szaporítás: Tavasszal magvetéssel vagy az eredményesebb szárdugványokról.

Kártevők: Takácsatkák, ritkán levéltetvek. A vírusos fertőzések közül a krizantémrozsda okozhat még problémákat.

 

Bővebb ismertető:

Az első krizantém növények Japánból kerülhettek ki. A mai változatok ősei ugyan is ott őshonosak. Nagy változásokon és megszámlálhatatlan keresztezésnek kellett megtörténnie, hogy a mai fajták kialakulhassanak. A néhány alapfajból napjainkra közel 10 000 különböző változatát hozták létre. Bár ezek nagy része már nem kapható, vagy csak igen kis mennyiségben szaporítják őket, mivel az újabbnál-újabb fajták kiszorítják a régebbi változatokat. Ahogy a divat is változik, megújul, a krizantém fajták virágszínezete is változik. Mára nem csak egyszínű, hanem kétszínű vagy színátmenetes szirmú krizantémok is kaphatóak. Ez nem volt mindig így. Először az 1600-as években a hollandok próbálkoztak a növények nemesítésével és népszerűsítésével, amivel kudarcot vallottak, később az angolok tették ugyan ezt, kevés sikerrel, később a franciák nemesítettek és népszerűsítették. A krizantém számára ez jelentette a nagy áttörést és kezdte meg hódító útját Európában. A siker nem váratott sokáig, a XVIII. közepén újabb fajokkal keresztezték a meglévőket, melyeket Kínából és Japánból szállítottak. A fajfrissítés sokat lendített a sikeres eredmény elérésében. A legtöbb növény kerti évelő, a mi éghajlatunkon is teljesen télálló. Viszont egyes hibrid krizantémok nem bírják a nagy hideget, számukra a szobai nevelés jelenti az egyetlen túlélést. A melegigényesebb változatok is évelő növények csak nem igényelnek fagyhatást, már magasabb hőmérsékleten pihentetve is beindul a bimbóképződés, ezért célzott, időzítéssel és optimális megvilágítás esetén mesterséges körülmények között szinte bármelyik hónapban virágoztathatóak az erre már érett és fejlett növények. Egész évben vásárolhatunk virágzó példányokat a kereskedelemben. Bár kétségtelen, hogy a nyári forró napsütés és meleg nem tesz túl jót a hosszan tartó virágzásnak, a nagy meleg le is rövidíti a virágzási időt, de az elvirágzott növényeket továbbgondozva újbóli virágzásra számíthatunk a következő évben.

A nemzetség tagjai között vannak egynyáriak és évelők is. A krizantém – a legismertebb – minden esetben évelő! Bár sokan virágzás után nem gondozzák tovább, szezonnövényként kezelik. A nemzetség fajainak klasszikus, kismértékben megvastagodott levelei vannak, világosabb zöld vagy enyhén kékeszöld színezettel. A leveleik illatosak, nagyon ritkán allergiás bőrreakciót okozhatnak arra érzékeny személyeknél!  Leveleik széle kisebb-nagyobb mértékben bemetszett, karéjos. Szimpla virágú fajok a margaréták. A ma kapható krizantémok között nem igen találunk már egyszerű virágszirommal rendelkező növényeket. Helyüket a telt virágú, vagy pompon virágú krizantémok váltották fel. A virág szerkezete nagyon érdekes, változatos és megújuló. Ennek köszönhető a sok változat. Az egyszerű vagy félig telt virágzat közepén csöves virágzati rész látható, míg a széleken nyelves virágzati részek láthatók. A teljesen telt virágú fajtáknál a középső virágrészen is nyelves virágok fejlődnek.

A növény kertben nagyon egyszerűen nevelhető. A legjobb hely számára egy naposabb, esetleg félárnyékos hely. Szobában keressünk számára egy világosabb helyet. Alkalmas lehet egy kevés közvetlen napfénnyel ellátott ablakpárkány is. Itt szépen nevelhetjük a növényt. Ha rendszeresen – hetente egyszer – tápoldatozzuk virágzó balkonnövényeknek szánt oldattal, előbb-utóbb magától is virágba borul a növény. Ha ez nem történik meg rövid nappalos növényként kezelve virágba borítható. Ha már virágzik, ne érje közvetlen napfény, különben megrövidül a virágzási ideje. Legjobb hely ilyenkor egy világos szórt fény, közvetlen napfénytől mentesen. A krizantémok nem szeretik a túl nagy meleget, bár kétségtelen, hogy a kertben átteleltetett évelő egyedeknél ezt nehéz elkerülni, és bőséges virágzásra is csak ilyen környezetben számíthatunk. Alacsonyabb hőmérsékletű helyiségben a virágok hetekig, sőt hónapokig is nyílhatnak.

A krizantémok virágai 10-18 C˚ közötti hőmérsékleten a legtartósabbak. Magasabb hőmérsékletű, szárazabb körülmények között a virágzás nem olyan bőséges és tartós. A krizantém szereti a nedvességet, bár a túlöntözést nem bírja elviselni. A kerti fajokat szárazság idején is ajánlott rendszeresen locsolni, különben alsó szárrésze felkopaszodik, nem nyújt túl esztétikus látványt a felkopaszodott növény. Elegendő, ha földje egyenletesen nyirkos. Ha túlöntözzük gyökér- illetve szártő rothadást kaphat a növény. Alátétedényében, kaspójában ne álljon víz, a felesleget öntözést követő fél óra eltelte után öntsük ki. A növény kedveli a magasabb páratartalmat. Időnként permetezzük meg a szobában tartott egyedek leveleit, de a bimbókat és a virágokat ne érje nedvesség, nehogy foltosak legyenek vagy rothadásnak induljanak. A túl száraz szobalevegő bimbóbesülést is okozhat! Továbbá megrövidítheti a virágzás hosszát!

A krizantémot nagy mennyiségben magról szaporíthatják a kertészetekben. Ez a különleges virágú hibrid változatoknál nem lehetséges, mert a mag rendszerint visszaüt az eredeti alap színekre. A magról nevelt egyedek valószínűleg nem lesznek tarka kétszínűek. Otthoni körülmények között ajánlott kedvenc virágszínű krizantémunkat szárdugványról tovább szaporítani. Virágzás után visszavághatjuk a növényeket, az így kapott szárrészeket dugványként használhatjuk fel. Speciális földben például tőzegben nagy eredményeket érhetünk el. Az általános szobanövényeknek értékesített földkeverékek nem a legmegfelelőbbek erre a célra, mert könnyen átnedvesednek, megpenészednek fólia alatt. Ültethetjük a dugványokat kis cserepekbe vagy szaporító ládában. Tegyünk rá szellőzőnyílásokkal ellátott fóliát, hogy a gyökeresedés eredményesebb legyen. Kapható a kereskedelemben gyökereztető por, ami segít a gyorsabb és eredményes szaporításban. Néhány hét eltelte után a meggyökeresedd növények hajtani kezdenek. Ami nem gyökeresedet meg az valószínűleg már ez idő alatt rothadásnak indul. vegyük ki a rossz növényeket, nehogy a többit is megfertőzzék. A megerősödött növények, ha nem végcserépbe voltak elültetve, végleges helyükre kerülhetnek. A krizantémokat szakaszos dugványozással lehet különböző méretű egyedekké nevelni.

A jól gondozott egyedek ellenállóak és életerősek. A legyengült egyedek fertőződhetnek meg különféle kártevőkkel. A krizantémoknak van több vírusos betegsége, amivel nem lehet mit kezdeni, mert az a növény szerkezetében épülve okoz problémákat. Az ilyen veszedelmes fertőzést krizantémrozsdának nevezzük, az ilyen növényeket már nem lehet megmenteni, távolítsuk el minél előbb a többi közül és semmisítsük meg, a legjobb, ha elégetjük! Fejlett növényről szedett dugványnál figyeljünk erre oda. A vírusos megbetegedés a növény leveleinél látható. Bronzos elváltozásokat okozva, mozaikszerűen látható ez a terület a még ép zöld részek között. Ez nem összekeverendő a növény szárazon tartása miatt bekövetkezett levélszáradással! Ha a növényen fehéres vagy szürkés színű réteget vélünk felfedezni, az nagy valószínűséggel a túl meleg és száraz szobalevegő miatt alakul ki a növényen. Gyors és nem végleges megoldásként mossuk le a levelekről míg a növény teljesen levirágzik. Ez csak átmeneti megoldás, a legjobb virágzás után megválni a növénytől. Másik gyakori probléma száraz, meleg szobalevegőn a takácsatkák jelenléte. Szappanos vízzel mossuk le a kártevőket, ha nem tudunk ellenük védekezni váljunk meg a növénytől, nehogy más egyedeket is megfertőzzenek. A legjobb megoldás krizantém nevelésre a hűvösebb levegő, ha a hőmérséklet tartósan 22-24 C˚ fölé emelkedik már problémákat okozhat és az előbb említett kártevők jelenléte sem ritka.

28 5353 01 szeptember, 2013 DézsaKert szeptember 1, 2013

Hozzászólások

Ezt láttad már?