Krókusz virághagyma tál!
  • Krókusz virághagyma tál!
Feltöltő:

Krókusz virághagyma tál!

A tavaszi krókusz virághagyma tál nagyon dekoratív összeültetés. Kezdő szobakertészek is könnyedén boldogulnak elkészítésével, ill. gondozásával.

Először is szerezzük be a hozzávalókat:

1 db lapos tál

1 csomag agyag granulátum (vagy gyöngykavics)

1 adag tőzeges földkeverék

1 adag moha

1 csomag ágdarab vagy bármilyen természetes dekoráció

1-2 csomag krókusz virághagyma

Bontsunk ki mindent és kezdjük el. Ha már megvannak az alapanyagok 15-20 percen belül össze lehet állítani. Először is tegyünk a tál aljába drénréteget (ami lehet agyag granulátum vagy kavics), erre mehet a tőzeges földkeverék, kicsit nyomkodjuk meg a biztosabb szilárdabb alapok miatt. Erre mehetne a krókusz hagymák. Ha azt szeretnénk, hogy a kihajtatott hagymák ne egy szintben legyenek, akkor a tál aljába a tőzeges földkeveréket ne egyenletesen oszlassuk el. Hanem tömörítés előtt, alakítsunk ki kis teraszokat, kis dombokat, majd ezt követően tömörítsük össze, ajánlatos megtámasztani a kiemelkedéseket pl. egy-egy kis ággal vagy más kéznél lévő természetes dekorációval, hogy a későbbi öntözések ne mossák szét a végleges kreációnkat. Ha megvagyunk a hagymák elrendezésével – ami lehet kisebb csoportban is szünetekkel, vagy egyenletesen elhelyezve – jöhet a maradék tőzeges földkeverék, amit a hagymák közé tegyünk. Ha van tervünk a végleges elkészített krókusz tálbeültetésről, akkor annak megfelelően töltsük fel a tálat, ill. a hagymák közötti távolságot. Hiszen ettől függ a felszínre tett dekorációk végeredménye! Ha egyenetlen teraszos megoldásból indultunk ki már a krókusz hagymák elrendezésénél, akkor ezt a vonalat kell követni, különben bomlik az összeállítás. Tehát először is tegyünk a hagymák közé tőzeges földkeveréket, de ne takarjuk be teljesen a hagymákat! Fontos, hogy a hagymák felső része legalább fél cm területen kiemelkedjenek a földből, különben fennáll a rothadás veszélye! Mielőtt dekorálnánk, öntözzük meg a földet, ill. nedvesítsük be kicsit a hagymákat. Ne essünk túlzásba, a sok víz káros! Tehát óvatosan, a legjobb, ha kézi permetezővel nedvesítünk addig, míg a tőzeges földkeverék nyirkos nem lesz, a tocsogós, vizes föld ártalmas! Ha megvagyunk a krókusz hagymák közti földtömörítéssel jöhet a legizgalmasabb és leglátványosabb művelet, a dekorálás. A teraszos elrendezésnél egyenetlenül kerüljenek fel a kiválasztott dekorációk. A természetes dekorációk, ha nincsenek nagyon sűrűn egymás mellé helyezve, úgy szellősebb és levegőseb képet kapunk, mely a hagymák kihajtását is elősegíti. Figyeljünk arra, hogy a krókusz virághagymákra ne kerüljön vastag moharéteg, vagy ágdarab, ill. más természetes dekoráció, különben megnehezíti annak kihajtását. Mi mohát, ill. ágdarabokat használtunk, de ez lehet bármilyen természetes anyag. A mesterséges dekorációk bontják  a természetes végeredményt! Esetleg egy natúr színű szalaggal feldobhatjuk a krókusz virághagyma beültetésünket, ez már egyénfüggő.

Készen is volnánk ezzel a nagyon mutatós és szép krókusz virághagyma beültetéssel. Öntözni a későbbiekben csak akkor kell, ha már a nyirkos föld kezd kiszáradni. Viszont a moha több nedvességet igényel, különösen melegebb helyiségekben gondozva, a mohákat naponta spricceljük be kézi permetező segítségével jó alaposa annyira, hogy jól megszívja magát nedvességgel, ha így teszünk nem fog kiszáradni és sokáig dekoratív marad. Ha a mi éghajlatunkon őshonos mohát szerzünk be  vagy vásárolunk. A tavaszi beültetés szétszedése után vigyük ki a kertbe egy teljesen árnyékos helyre és ott nevelhetjük tovább. A krókusz virághagymákat is kiültethetik a kerttulajdonosok, hogy jövőre már a kertet díszítsék vele.

29 4390 20 augusztus, 2013 Dekor Ötletek augusztus 20, 2013

Hozzászólások

Ezt láttad már?