• Levendula – Lavandula angustifolia
Feltöltő:

Levendula – Lavandula angustifolia

Latin név: Lavandula angustifolia

Családnév: Lamiaceae – Ajakosok

Hőmérséklet: nyáron 22-30 C˚, télen a fagy sem árt neki.

Magasság: fajtól és változattól függően 30-60 cm.

Fényigény: Közepes fénymennyiségen is fejlődik, de teljes napfényen is eredményesen gondozható.

Vízigény: Évszaknak megfelelőn öntözzük. Nem annyira vízigényes növény, ezért csapadékosabb időben ritkábban, száraz időszakban több öntözést kíván.

Tartási nehézség: Könnyen gondozható kerti növény.

Visszavágás: Virágzás után a fiatal hajtásokat visszavághatjuk a jobb bokrosodás érdekében.

Egyéb: Kerti évelő növény. A mi éghajlatunkon teljesen átteleltethető.

Gyógyhatás: Nyugtató hatású növény. Étvágytalanság ellen is javasolt. Keringési rendellenességre, továbbá bőrfertőtlenítésre is kiválóan alkalmazható, görcsoldó hatása is ismert.

Felhasználási javaslat: Teafőzet, illatosítás, fürdővíz, száraz csokrok dísze, vázában alkalmas vágott virágként is. Szárított csokra molyűzésre is kiváló.

Megjegyzés: A levendula magját vessük el novemberben-decemberbe a nagy fagyok beállta előtt, körülbelül 1 cm mélyre. A csírázáshoz szüksége van a téli fagyhatásra, csak ilyen körülmény után számíthatunk tavaszi kicsírázására. Ha a tél előtti vetést elmulasztottuk, tavasszal, vetés előtt a magot hűtőbe téve tegyük ki fagyhatásnak néhány hétre (3-4 hét).  A fiatal növényeket elvirágzás után vágjuk vissza, így sok új hajtásra számíthatunk. A virágokat a levélzóna felet vágjuk le és csokorba kötve szárítsuk meg. A virágokat morzsoljuk szép és vászon- vagy papírzacskókba tároljuk. A levendulát kozmetikai szerek például szappan előállítása során illatosításra is használják.

27 3314 28 szeptember, 2015 Évelő növények szeptember 28, 2015

Hozzászólások

Ezt láttad már?