Milyen balkonnövényt válasszunk?
  • Milyen balkonnövényt válasszunk?
  • Milyen balkonnövényt válasszunk?
  • Milyen balkonnövényt válasszunk?
  • Milyen balkonnövényt válasszunk?
  • Milyen balkonnövényt válasszunk?
  • Milyen balkonnövényt válasszunk?
  • Milyen balkonnövényt válasszunk?
  • Milyen balkonnövényt válasszunk?
  • Milyen balkonnövényt válasszunk?
  • Milyen balkonnövényt válasszunk?
Feltöltő:

Milyen balkonnövényt válasszunk?

Az újonnan megjelenő színváltozatokat tekintve a balkonnövény kínálat évről-évre bőségesebb. Új fajok ritkán törnek be, különösen egyik évről a másikra, hiszen nehéz kiszorítaniuk a már jól bevált klasszikusokat pl. muskátli, petúnia. Ezért elsősorban a már bizonyított fajok új változatainak kísérletezésével próbálkoznak a nemesítők szerte a világon. Az Ő fáradságos munkáinak köszönhetjük az új színben pompázó balkonnövényeket. A virágszínben is, mint más trendeket követve vannak divatszínek, ennek figyelembevételével történnek az új nemesítésű színváltozatok piacra dobása, terjesztése.

Balkonnövények kiválasztása előtt figyelembe kell venni a dekoráláshoz használt balkon, terasz, illetve erkély adottságait. A legfontosabb kiindulási pont a fénymennyiség. A nap mely szakában éri közvetlen napfény a területet. Ha egész nap éri közvetlen napsütés, akkor olyan fajokat és annak tenyészváltozatait vásároljuk meg, melyek valóban kedvelik a reggeltől-estig tartó közvetlen napfényt, ilyen balkonnövények lehetnek a következők: muskátli (Pelargonium), kivéve angol muskátlik (Pelargonium grandiflorum), petúniák (Petunia), mini petúniák (Calibrachoa), verbénák (Verbena), legyezővirágok (Scaevola), büdöskék (Bidens, Tagetes), tömpevirágok (Sanvitalia), dáliák (Dahlia), margitvirágok (Argyranthemum), oroszlánszáj növények (Antirrhinum), ausztrál százszorszépek (Brachyscome), szulák növények (Convolvulus, Envolvulus), gazánia fajok (Gazania), szalmavirágok (Helichrysum), porcsinrózsák (Portulaca), cseppecskevirágok (Osteospermum), rózsásmeténg növények (Catharanthus, Vinca), angelónia növények (Angelonia), veronika fajok és változataik (Veronica) stb.

Ha a napfény nem éri közvetlenül reggeltől-estig a virággal díszíteni kívánt területet, akkor félárnyékot kedvelő fajokat válasszunk. Figyeljük meg, hogy a félárnyék a nap melyik szakaszában várható. A délelőtti órákban, a déli perzselő napfényben vagy inkább a délutáni órákban lehet közvetlen napsütésre számítani.

Az ok a megfigyelésre, hogy egyes félárnyékot kedvelő növények, nem bírják a déli órákban közvetlenül kapott perzselő napfényt, könnyen megéghetnek leveleik, bimbóik besülhetnek! A kifejezetten félárnyékot kedvelő növények számára a déli 10 óra előtt, illetve a déli 3-4 óra utáni napfény az ideális. Ilyen körülmények közé ültethetünk bakopákat (Bacopa), Begóniákat (Begonia), nebáncsvirágokat (Impatiens walleriana sp.), paprikavirágokat (Salvia), bohócvirágokat (Mimulus), nemézia növényeket (Nemesia), kuffeákat, cigarettavirágokat (Cuphea), diaszkia növényeket (Diascia), vaníliavirágokat (Heliotropium), Lobéliákat (Lobelia), sétányrózsákat (Lantana), trópusi tölcsérvirágokat (Mandevilla, Dipladenia), torénia növényeket (Torenia), feketeszem növényeket (Thunbergia), kakassarkantyú növényeket (Tropaeolum), egyes rózsásmetén növényeket, egyes változataik félárnyékos helyre valók (Catharanthus, Vinca), bojtocska (Ageratum), harangvirág növények (Campanula), léggömbvirágok (Platycodon), cserepes szegfűk (Dianthus) stb.

Ha a terület a déli órákban sok fényt kap, de mondjuk a dél előtti, illetve dél utáni időszakban már kevesebbet, az ilyen helyeket is nyugodtan díszíthetjük olyan fajokkal, melyek sok közvetlen napfényt kívánnak. Tehát az előzőekben már ismertetett fenti, napos helyre való balkonnövényeket.

Az igazán árnyékos teraszok, balkonok kevés, vagy szinte semmi közvetlen napfényt nem kapnak. Ilyen területre nem valók az ismert futó, félfutó vagy álló muskátlik, petúniák, mini petúniák, verbénák. Viszont a kevéssé elterjedt angol muskátlik (Pelargonium grandiflorum) nagyon jól érzik magukat árnyékos, párásabb helyeken. Továbbá szóba kerülhetnek még egyes nebáncsvirág fajok (Impatiens New-Guinea), gumós begóniák (Begonia tuberhybrida), illetve a különlegesen szép virágzattal büszkélkedő fuksziák (Fuchsia).

Minden balkonnak, erkélynek vagy terasznak megvannak a maga adottságai. Minden típushoz találunk bőséges választékban szépen virágzó növényeket, melyek jó feltételek mellett megfelelő öntözés és tápoldatozás következtében egészen a fagyokig díszítik környezetünket.

28 6780 21 augusztus, 2013 Balkon növények augusztus 21, 2013

Hozzászólások

Ezt láttad már?