Monstera, avagy a könnyezőpálma
  • Monstera, avagy a könnyezőpálma
  • Monstera, avagy a könnyezőpálma
  • Monstera, avagy a könnyezőpálma
  • Monstera, avagy a könnyezőpálma
Feltöltő:

Monstera, avagy a könnyezőpálma

A Monstera őshazája Dél-Amerikában, pontosabban Mexikóban és Kolumbiában található, de napjainkban számos trópusi területen előfordul világszerte. Eredeti élőhelyén, az esőerdőkben gyakran 10-20 méter magasra is felkapaszkodik a fák törzsén, így több napfényhez jutva, mint a sötét, fénytől elzárt talajon.

Latin neve (Monstera deliciosa), a finom, ehető gyümölcsére, valamint hatalmas, monstrum méretű leveleire utal. Ezek a levelek akár 50 cm átmérőjűek és 80 cm hosszúak is lehetnek! Magyar elnevezését (könnyezőpálma) a reggelente a levélcsúcsokon megjelenő vízcseppekről kapta, melyek mintha a növény könnyei lennének.

Hőmérséklet: Igazi melegkedvelőként a könnyezőpálma csak akkor fog növekedni, ha 18ºC feletti szobahőmérsékletet biztosítunk neki, de akár a 26-28ºC-os melegben is jól érzi magát, ilyenkor azonban nagyobb a vízigénye. Nyáron akár árnyékos kertbe, teraszra is kirakhatjuk, amíg nem nő olyan nagyra, hogy már lehetetlen legyen mozgatni. Átteleltetésekor ügyeljünk rá, hogy a hőmérséklet ne süllyedjen 12 Cº alá.

Talaj: Tápanyagban dús, tőzeges talajba ültessük. Mivel a növény több méteresre nő kedvező körülmények között, érdemes a cserepébe bambusz rudat vagy egyéb karót szúrni, és ehhez rögzíteni.

Fényigénye: Szobanövényként a könnyezőpálma nyaranta a világos, de nem direkt napfénynek kitett helyeket kedveli a leginkább, míg télen érheti akár direkt napfény is. Akár fluoreszcens lámpa alatt is képes fejlődni, de könnyen felismerhető, ha a fényviszonyok nem megfelelőek a növény számára: ilyenkor a levéllemez egybefüggően nő, perforációk nélkül. Leveleit mindig a fény forrása felé fordítja, ezért érdemes az ablaktól távolabb elhelyezni, hogy ne csak a levelek fonákját láthassuk.

Vízigénye: Közepes vízigényű növény. Hogy elkerüljük a túlöntözését, érdemes megvárni, míg a felső néhány centiméter föld kiszárad a cserépben, mielőtt újra öntöznénk. Mint szinte minden növény, a Monstera is kedveli az esővizet, vagy az állott, nem túl hideg csapvizet.

Páratartalom: Trópusi növényről lévén szó, a Monstera is kifejezetten kedveli a párás levegőt, ugyanakkor jól tűri a száraz levegőt. Különösen télen, fűtési szezonban érdemes néha párásítani körülötte, meg fogja hálálni a növény!

Szaporítás: Átültetni évente egyszer, leginkább tavasszal érdemes. Ha túl nagyra nőtt a növényünk, törzséből levághatunk, ezt tovább szaporíthatjuk: néhány hétre vízbe helyezve meggyökeresedik. Virágja, bár nagyon mutatós, a vitorlavirághoz hasonló, szobai körülmények között ritkán fejlődik ki. Termést még ritkábban hoz, ennek teljes beéréséhez egy év szükséges.

Kártevők: Jellemzően a pajzstetvek és takácsatkák károsíthatják.

Fontos tudni, hogy a növény minden része, az érett termését kivéve, magas oxálsav tartalmú, ezért irritatív hatású, mérgező, sőt a háziállatokra akár halálos is lehet!

29 6850 05 január, 2014 FloraKert január 5, 2014

Hozzászólások

Ezt láttad már?