• Orchidea, az egzotikus szépség!
  • Orchidea, az egzotikus szépség!
  • Orchidea, az egzotikus szépség!
  • Orchidea, az egzotikus szépség!
  • Orchidea, az egzotikus szépség!
Feltöltő:

Orchidea, az egzotikus szépség!

Napjainkban egyre nagyobb az érdeklődés különféle Orchidea fajok iránt. Sokakat megfertőzött az Orchidea láz.

A gyűjtést és az igazi szenvedélyt ezek iránt a különleges növények iránt gyakran egy ajándékba kapott példány előzi meg, majd rövidesen megvásárlásra kerül egy újabb növény, és így tovább…

Többen úgy gondolják, hogy az Orchidea fajok tartása nehéz, nagy kihívást jelent egy hobbi kertész számára, nem beszélve arról, hogy drága szórakozásnak is tartják. Mind a két állítás valahol igaz is, meg nem is: néhány nemzettség növényeit valóban nem könnyű feladat megfelelően tartani, és főleg minden évben virágoztatni, de egy kis gyakorlat, és a későbbiekben megoldódnak a kezdéskor felmerülő lehetetlennek tűnő feladatok; egyébként több faj kapható a kereskedelemben, melyek nevelése nem okoz több nehézséget egy átlagos szobanövény tartásánál!

Ami az árakat illeti? A könnyebben gondozható növények ára általában alacsonyabb, minden orchidea barátnak elérhetőek a növények, nem kell senkinek lemondania ezekről a látványos, feltűnő virágzatú élőlényekről, még akkor sem, ha pénztárcája nem túl vastag!

Ezekről a szép növényekről először a kínaiak írtak az utókornak, számukra az Orchidea egyet jelentett a legjobb emberi tulajdonságokkal. Egyes fajok virágából leveseket készítettek, hogy életerejüket növelhessék.

Az igazi orchideagyűjtők tudnak miből válogatni, mert szinte megszámlálhatatlan faj létezik a természetben és rengeteg hibridet állítottak elő a

nemesítők.

A szabad természetben előforduló, vadon növő fajok túlnyomó többsége Amerika, Afrika és Ázsia trópusi területein őshonosak, de Európában is képviselteti magát néhány faj. A különféle Orchidea fajok száma majdnem meghaladja a 25 000-et.

A nagy érdeklődés ezek iránt a növénycsodák iránt a nemesítőket további hibridek előállítására késztették. Nem mondhatjuk róluk, hogy tétlenkedtek volna, és nem adtak bele mindent munkájukba, mert ők összesen további 50 000 különféle hibridet állítottak elő, ami valljuk be, nem kis szám, tehát hajrá gyűjtők!

Néhány nélkülözhetetlen alapszabály:

5 fontos pontban ismertetjük az Orchideák tartásának alapszabályait.

1. A megfelelő hőmérséklet és páratartalom:

Az Orchideák többsége nem kedveli a magas hőmérsékletet, a legmegfelelőbb számukra 20-25 C˚. Éjszaka nem bánják, ha környezetük hőmérséklete néhány fokot hűl. Trópusi fajok révén szeretik, sőt a kényesebb fajta megköveteli tartójától a 60-70 %-os relatív páratartalmat. Be kell tartanunk a páratartalomra vonatkozó szabályokat, ha azt akarjuk, hogy intenzíven fejlődjenek.

Nagy orchideagyűjtőknek ajánlott egy kisebb orchidea-ház felállítása, melyben maximálisan ki lehet elégíteni a kényesebb fajok igényeit is.

A könnyebben nevelhető növényfajok megelégszenek a rendszeres spriccelgetéssel, párásító edények felállításával (mely a közelükben legyen).

Ami minden fajra igaz:

Nem viselik el a huzatot! Friss levegő utánpótlásról mindig gondoskodni kell, még télen is. Téli nyugalmi periódusra szinte kivétel nélkül minden fajnak szüksége van, ami az optimális tartási hőmérsékletnél legyen néhány fokkal kevesebb (fajtól függően kb. 5-10 C˚).

Az Orchideák tartására legjobb  egy  hűvös, szellős, mesterségesen megvilágított pince.

2. A megfelelő fénymennyiség:

Az Orchideák nem nevezhetők igazán fényigényes növényeknek. Tökéletesen beérik a keleti vagy nyugati fekvésű ablakokkal. Takarással akkor kell védenünk őket, ha helyükön erősebb a napsugárzás. Kifejezetten rosszul tűrik az intenzív napfényt, főleg a perzselő déli fénysugarak nagyon károsak számukra. Viszonylag könnyen eldönthetjük, hogy a megvásárolt példány vajon a naposabb elhelyezést, vagy az árnyékosabb helyet részesíti előnyben. Ezt jó tudni minden orchidea barátnak, minél vastagabb, erősebb, húsosabb levéllel rendelkezik egy faj, annál több fényt és magasabb hőmérsékletet visel el!

3. A szükséges vízmennyiség:

Minden Orchidea fajra igaz, hogy öntöző vizük hőmérséklete azonos legyen környezetük hőmérsékletével.  Soha ne használjuk csapvizet! Megfelelő számukra a lágy víz, esővíz, (télen) tiszta hólé, a felforralt, mésztelenített víz éppúgy, mint a szalmiákszesszel közömbösített vízkeménység (10 liter vízhez egy teáskanál szalmiákszesz adható).

Rendszeres öntözés helyett előnyösebb, ha hetente egyszer a megfelelő lágy vízbe mártjuk (méregtől és fajtól függően) körülbelül fél- vagy 1 óráig a növény cserepét.

4. A különféle fajoknak megfelelő ültető közeg:

Két nagy csoportra oszthatjuk az Orchidea fajokat:

Első csoportba a fán lakó ’epifita’ növények, míg a másik csoportba a földön élő fajok tartoznak.

Az epifita Orchideák ültető közege a komposzt. A komposztot készen is megvásárolhatjuk, de magunk is elkészíthetjük. A lényeg, hogy könnyű legyen és jól tartsa a nedvességet (a fehér moha nagyon jó erre a célra, ráadásul még semlegesíti a víz keménységének egy részét).

Fán lakó Orchideák cserepének aljára tegyünk drénréteget, ami legyet agyagdarab, vagy apró kő (például murva).

Földi Orchideák más fajta talajt igényelnek. Ha magunk szeretnénk előállítani, a következőkre van szükség: Egy rész murvára, egy rész rothadó bükkfa levélre és egy rész tőzegkorpára. A 3 alapanyagot a szokásos szobanövényeknek való egységföldhöz keverjük.

5. Tápanyag utánpótlás:

Ha 2-3 évente rendszeresen átültetjük a virágokat a fajoknak megfelelő földbe, akkor nem kell feltétlenül trágyázni őket.

Trágyázáshoz más virágzó szobanövényekhez vásárolt folyékony tápoldat megfelel tápanyag utánpótlásukra. Kapható kimondottan orchidea tápoldat is. Azonban a fán lakó epifita fajok csak fele akkora mennyiségben kapjanak a számukra megfelelő tápoldatból.

A nagy kérdés:

Hogyan virágoztassuk rendszeresen Orchideánkat?

Az Orchideák legtöbb képviselője nem fejlődik sűrű bokorrá, nem fejleszt sűrűn leveleket, de érdekes levélformájukkal, alakjukkal mégis látványos és érdekes növények, méltón megállják helyüket más zöld szobanövények között. Azonban igazi vonzerejük gazdagon virágzó fürtjeikben rejlik. Ha elsajátítjuk és betartjuk tartásuk alapvető szabályait, biztosan virágozni fognak (az ehhez elég idős növények, a virágzásig kb. 4-5 évnek kell eltelnie) minden évben.!

A különféle növényfajok más-más időpontban virágzanak, tehát érdemes a gyűjteményt úgy összeválogatni, hogy mindig legyen virágzó példány környezetünkben.

Orchideák virágoztatásához nélkülözhetetlen a nyugalmi időszak, mert eközben indul meg a bimbóképződés. A legtöbb növénynek télen néhány hétre csökkenteni kell környezetében a hőmérsékletet pár fokkal, illetve az öntözési mennyiséget. Egyes Orchideáknak nincs szüksége téli pihenésre, ezeket egész évben nyirkosan kell tartani, virágzáskor pedig valamivel jobban locsolni például csónakorchideák, vénuszpapucsok.

A Calanthe fajokat viszont éppen ellenkezőleg. Teljesen szárazon kell tartani a nyugalmi időszakban.

Nyáron 12 óra átlag megvilágítás tökéletesen elegendő a növények virágoztatásához. Télen szükség van mesterséges fényforrások használatára, hogy biztosítva legyen a kb. 10 órás optimális fénymennyiség. Fontos a mesterséges fényforrás minősége, tehát speciális neoncsövet használjunk.

A nagy kihívás:

Tapasztaltabb orchideagyűjtőkben gyakran felmerül szaporítással az új növények előállítása utáni vágy. Nem a legkönnyebb feladat, de nem is lehetetlen. Több megoldás közül választhatunk:

Legegyszerűbb módszer a tőosztással történő szaporítási mód, mely átültetéskor a legegyszerűbb. A szétvágott töveket faszénporba előnyös mártani a fertőzések elkerülése érdekében. Hobbi kertészeknek ez a legegyszerűbb módszer. Más módszerek nagyobb szakértelmet kívánnak. Magról való szaporítás kicsit bonyolultabb. (Nem biztos, hogy ugyanolyan növényt kapunk). Magunknak kell beporozni a virágzó növényeket (virágzástól számított 3.-6. nap). Sikeres beporzás után a magok idővel el kezdenek dagadni, de több hónap, mire megérnek. Csak ennyi idő eltelte után válik el, hogy valóban kicsiráznak-e, vagy sem. Ugyanis a csirázáshoz gombák jelenlétére van szükség, mellyel szimbiózisban élnek a növények.

A kifejlett növényeknek 3-6 év kell, míg igazi Orchideákká fejlődnek.

Vegetatív szaporítási eljárás az un. állhagymák hajtatásával lehetséges. Ezek tápanyag raktározására alkalmasak. A növény átültetésekor észrevehetők és kisméretű cserepekbe ültethetők. Óvatosan bánjunk velük, míg megerősödnek.

A merisztéma (szövet) szaporítás nagy körültekintést és odafigyelést igényel. Ezen eljárás csak laboratóriumi körülmények között lehetséges, ezért ezzel a szaporítási módszerrel nem foglalkozunk részletesebben.

28 6645 19 augusztus, 2013 FloraKert augusztus 19, 2013

Hozzászólások

Ezt láttad már?