Pozsgás  tál  felülről!
  • Pozsgás  tál  felülről!
Feltöltő:

Pozsgás tál felülről!

A képen látható dekoratív pozsgás növényekből összeválogatott tál, felülről nézve nagyon különleges látványt nyújt. Aki szereti a pozsgás növényeket, készíthetnek ilyet vagy ehhez hasonló összeültetést is.

Hozzávalók:

1 db kerámia tál

4-5 csomag apró kavics

1 kisebb zacskó kaktuszföld

1 csomag agyag granulátum drén rétegnek

8-10 db különböző méretű és formájú kavics, kisebb kő

9-10 db különböző cserépméretben (5.5 cm, 8 cm) vásárolt pozsgás növény

A tál anyaga lehetőleg kerámia vagy agyag legyen, hiszen a végeredmény ilyen jellegű tálakban hatásosabb lehet. Bármilyen növényt felhasználhatunk, melyek hasonló igényeket kedvelnek. Egyes pozsgás növények jobban bírják a szobai körülményeket, mint mások, tehát érdemes körültekintően összeválogatni a telepíteni kívánt szárazságtűrő fajokat.

A szükséges felszerelési tárgyak és növények kiválasztása után jöhet az összeállítás. A tál aljába először is alakítsunk ki vízelvezető réteget, drén réteget, ez akkor fontos igazán, ha a felhasználni kívánt tál alján nincs lyuk. A drén réteg vastagsága 1,5-2,5 cm legyen a tál magasságával arányosan. A föld típusa nagyon fontos, lehetőleg kaktuszoknak készült földet vásároljunk, vagy magunk keverjük össze a megfelelő földet. Használjunk általános virágföldet, amit homokkal kevertünk össze 1:3 arányban. (A homok legyen a kevesebb.) Általános virágföld helyett a tőzeg, illetve a kókuszrost is megfelelő lehet. A tál megtöltése után kissé nyomkodjuk le a földet. A megvásárolt növényeket helyezzük cserepestől rá a földre, hogy a végeredmény elérése érdekében. Ha nem vagyunk elégedettek, variáljuk addig, míg ízlésünknek megfelelő csoportot hozunk létre. Majd a növények cserépméretéhez hasonló nagyságú mélyedéseket vájunk ki az ültető közegben és tegyük arra a helyre növényeket ahová cserepestől tettük őket kiültetés előtt a próbán. Ezt addig ismételjük középről kifelé haladva, míg el nem fogynak a növények. Ajánlatos most megöntözni az összeállítást egy kicsit. Annyira, hogy nyirkos legyen a teljes földlabda. Ne vigyük túlzásba, hiszen a drén réteg igaz elnyeli a víz egy részét, de csak abban az esetben hatásos, ha nem visszük túlzásba és az oda összegyűlt víznek van ideje elpárologni.

Ha ezzel is megvagyunk, jöhet az apró szemű kavics a dekoráláshoz. Egyenletesen oszlassuk el, a növényeket ne takarjuk be vele, leveleire, száraira ne kerüljön, különösen a tövek környékét kerüljük, nehogy a kavics szemek megakadályozzák az új hajtások kifejlődését. Végül jöhetnek a nagyobb kavicsok és/vagy kisebb kövek. Az elkészített beültetést tegyük világos területre. A pozsgás növények jól bírják az alacsonyabb páratartalmú helyeket, tehát permetezni a növényeket nem kel külön. Öntözni is csak mérsékelten szabad és csak akkor, ha már földjük szárazabb. Télen nyugodtan tehetjük őket az ablakhoz közel, közvetlen napfényes helyre is. Ha kellő szabad részt hagyunk összeültetéskor a növények körül, lesz hol fejlődniük és idővel szépen kitöltik a rendelkezésükre álló helyet.

33 6539 10 október, 2015 Pozsgás növények október 10, 2015

Hozzászólások

Ezt láttad már?