Primula vagy szártalan kankalin a szabadban!
  • Primula vagy szártalan kankalin a szabadban!
  • Primula vagy szártalan kankalin a szabadban!
  • Primula vagy szártalan kankalin a szabadban!
  • Primula vagy szártalan kankalin a szabadban!
  • Primula vagy szártalan kankalin a szabadban!
  • Primula vagy szártalan kankalin a szabadban!
  • Primula vagy szártalan kankalin a szabadban!
  • Primula vagy szártalan kankalin a szabadban!
  • Primula vagy szártalan kankalin a szabadban!
  • Primula vagy szártalan kankalin a szabadban!
Feltöltő:

Primula vagy szártalan kankalin a szabadban!

A szártalan kankalin – Primula vulgaris növény szerényebb külsejű ősei igazi kis erdei növények, melyek optimális feltételek mellett évente akár kétszer is virágba borulhatnak. A kereskedelemben kapható színváltozatok ennek az erdei növénynek a kitenyésztett változatai, melyek virágai sokkal nagyobbak és színesebbek. A szártalan kankalin – Primula vulgaris már év végétől is megvásárolható. Virágzás után ne dobjuk ki a növényeket! Aki kerttel rendelkezik, ültesse ki tavasszal a fagyok elmúltával. A következő évben tavasszal már a kertünket díszíti színes virágpompájával. Akinek nincs kertje ajándékozza el valakinek, aki szívesen kiültetné.

Rövid ismertető:

Családnév: Kankalinfélék családja – Primulaceae

Nemzetség latin neve: Primula

Egyéb nevek: Szártalan kankalin, tavaszi kankalin

Megtalálható: A természetben az alapfajok, Európa és Ázsia magasabban fekvő hegyvidéki erdeiben honosak.

Hőmérséklet: Nem kedveli a magas szobahőmérsékletet, ideális számára a 10-18 C˚ közötti hőmérséklet. Kertben nevelve teljesen télállóak, még a hibrid változatok is.

Fényigény: Fényigénye alacsony, ezért kertbe kiültetve ne a tűző napra kerüljön.

Vízigény: vízigénye magas, a kiszáradást nem szereti. Ha földje tartósan száraz, hamar elsárgulnak levelei és visszahúzódik a föld alá a növény.

Páratartalom: Magas páratartalmat kedvelő növény.

Szaporítás: Az idősebb növények oldalsarjakat hoznak, ezeket tőosztással szaporíthatjuk, vagy választhatjuk a magvetést, ami sokkal lassabb folyamat.

Kártevők: Erős ellenálló növény a kertben gondozott szártalan kankalin. Ha mégis megtámadják a különféle levéltetvek, az a száraz környezettel magyarázható.

Bővebb ismertető:

Származás: Eurázsia magasabban fekvő hegyi erdeiben őshonos a manapság kapható szártalan kankalin – Primula vulgaris növény őse. Olyan területeken élnek, ahol a tél hideg, hűvös. A fák árnyékában fordulnak elő nagyobb mennyiségben az aljnövényzet között. A növény már korán fejlődésnek indul a természetben, ezért a fák rügyfakadása előtt már virágba is borulhat. Ezért kerti kiültetése előtt olyan helyet keressünk számára, ahol nem éri egész nap közvetlen napfény, ami különösen a nyári forró hónapokban káros a növény számára. A legmegfelelőbb egy olyan hely számára, ahol tavasszal közvetlenül éri a napfény, mivel ebben az időszakban még nem olyan erősek a nap sugarai. Később a fa vagy bokor rügyfakadása után kifejlődött levelek takarják, védik a nyári közvetlen napsugaraitól. Ha a növény rosszul érzi magát, visszahúzódik a föld alá, ami nem azt jelenti, hogy elpusztul, a következő évben, ha a feltételek adottak újra kihajt és virágozni is fog.

Az itt bemutatásra kerülő növény nemzetségének legelterjedtebb és egyben legváltozatosabb színekben pompázó tagja. A szártalan kankalin egy tőlevélrózsás évelő növény, tehát levelei körkörösen fejlődnek ki a növény központi részéből. Levelei többnyire puha tapintásúak lehetnek, bár az újabb hibridek már erősebb levelekkel is rendelkezhetnek. Levelének formája hosszúkás tojásdad, széle lekerekített, a növény központi részéhez haladva elkeskenyedő. Az alapfajok és a régebbi hibridek levelei hosszúkásabbak. Napjainkra olyan változataikat tenyésztették ki a nemesítők, melyek levélformája kisebb, tömzsibb, inkább szív formájú. Levélfelszíne nem sima, hanem hólyagos, apró kitüremkedések láthatók és tapintással érezhetők. Virágaik öttagúak, öt sziromból állnak a szártalan kankalin esetében. Szirmainak elhelyezkedése sugarasan részarányosak, pártájuk forrt. Virágszínei szinte a szivárvány minden színében pompáznak. A virágokon megfigyelhető belső gyűrű a legtöbb esetben sárga. Vannak egyszínű, ill. többszínű szirommal büszkélkedő változatai a szártalan kankalinnak. A növény minden esetben szép kör alakúra fejlődik, azonban magasságuk kismértékben eltérő lehet.

A szártalan kankalin nem véletlenül kapta a Primula szó elnevezést, a latin prima szó azt jelenti első, tehát ebből képezték a primula latin elnevezést, mely utal a növény korai fejlődésére. Tartása nem különösebben nehéz, különösen a szabat természetben. Már február vége, március elején számíthatunk előbújására. Ha optimális helyet találtunk számára, ahol a nyári nagy melegben is hűvösebb, árnyékosabb terület biztosított, számíthatunk egy második virágzásra, ami nem olyan bőséges és hosszan tartó, mint a tavaszi, de a növény dekoratív megjelenése színesíti a nyári hónapokat. Bár kicsit csalóka lehet, hogy a tavasz hírnökének is nevezett növény nyáron is virágba borul. Az optimális helykiválasztáson túl elősegíthetjük még tápoldatozással is a nyári virágzást. Kéthetente adjunk a növénynek virágzó balkonnövényeknek készült oldatot. Ha lehet, ne a növényre ontsuk a tápoldatot, hanem a növény köré. A földet illetően nincsenek különleges igényei. A természetben az őshonos fajok nincsenek elkényeztetve, elsősorban tápanyagszegény földben fordulnak elő. Tehát az átlagos kerti föld tökéletesen megfelel számára. Különösen, ha időnként tápoldattal kényeztetjük, a második virágzás elősegítése érdekében.

Árnyékos, hűvös hely kiválasztását követően a növényeket kiültethetjük kisebb-nagyobb csoportokban. Elegendő 15 cm tőtávolságot tartani. Magában nem mutat annyira a növény, mint csoportosan.

Árnyékosabb kertekben egyre többször találkozhatunk a szártalan kankalinnal. Nem kedveli a magas hőmérsékletet ideális számára a kora tavaszi hűvösebb klíma. Tavasszal elsősorban a közvetlen napfényes hely az ideális számára, hogy minél hamarabb kihajtson és fejlődésnek induljon. Nyáron mindenképpen árnyékban kell nevelni, különben megperzselődne a nagy nyári forróságban.

Vízigénye magas, egyenletes öntözéssel tartsuk nedvesen a földjét. Ha kiszárad a növény, levelei  elsárgulnak, ebben az esetben a második virágzás is elmarad, a növény visszahúzódik a föld alá. Ezt követően is kell locsolgatni, ha kiszáradna a növény körüli földterület, hogy a következő év tavaszán újra kihajtson. Magasabb páratartalmat kedvelő faj. Tavasszal ez biztosítva is van, de a nyári időszak kritikusabb lehet, de ha árnyékos helyre van ültetve a növény szépen fejlődik és jól érzi magát.

Szaporításához elsősorban a tőosztás ajánlott, az idősebb növények már kora tavasszal több hajtást hoznak, ezeket szétültetve kiterjeszthetjük a primula kertünket. Ha februárban már a hajtások megindulásakor kiássuk a növényt és kicserepezzük, bevihetjük virágzás idejére a házba is, hogy közvetlen közelről csodálhassuk meg újra virágzását, ezt követően visszaültethetjük a kertbe eredeti helyére. Ha a növény már fejlett, tőosztással szaporíthatjuk és külön-külön kicserepezhetjük vagy egy részét rögtön visszaültetjük a kertbe, másik részét pedig kicserepezzük. Magról is kísérletezhetünk szaporításával, a kertben tartott növényeket a méhecskék beporozhatják. Ha magunk szeretnénk nemesíteni új színváltozatokat, akkor mindenképpen nekünk kell, elvégezni a virágok beporzását, hogy a kívánt virágszirom összeállítást kapjuk. Bár a leggondosabb beporzás sem jelent biztos sikert, hiszen a virágszínek keveredése a magról nevelt utódnövények esetében nagyon változatos. Viszont érdekes elfoglaltság, nem beszélve a magról nevelt új egyedek csíráztatásáról, gondozásáról, végeredményként az izgatottan várt virág kifejlődéséig. Ekkor dől el, hogy sikerült a magról való beporzás, valóban olyan színt kaptunk, amit szerettünk volna?!

A kertben nevelt egyedeket ritkán támadják meg kártevők vagy betegségek. A növények ellenállók. Ha mégis probléma volna vele és sárgulni kezd, az a rosszul kiválasztott hellyel magyarázható, túl kevés az árnyék és túl sok fényt kap vagy egyszerűen hamar kiszárad a növény körüli földterület. Mivel a primula vízigényes és árnyékkedvelő, ha ezek a feltételek nincsenek biztosítva, elsárgulnak levelei.

28 5570 21 augusztus, 2013 Évelő növények augusztus 21, 2013

Hozzászólások

Ezt láttad már?