Rozmaring
  • Rozmaring
Feltöltő:

Rozmaring

Családnév: Lamiaceae – Ajakosok családja

Szinonima: Szagos rozmaring, anyósfű, Orvosi rozmaring

Hőmérséklet: Télen 15 C° alatt, Nyáron: 22-30 C°

Magasság: általában 30-50 cm, optimális környezetben lehet magasabb is.

Fényigény: Napos

Vízigény: Közepes

Tartási nehézség: közepes

Visszavágás: Friss hajtásait

Egyéb: Örökzöld növény a huzatot nem kedveli.

Felhasználási javaslat: Fűszernövényként főzelékek, húsok ízesítésére használható. Gyógyhatás is ismert, forrázatként használjuk.

Gyógyhatás: Rossz emésztés feloldásához, reumatikus fájdalmak enyhítésére használható. Továbbá görcsoldó tulajdonságát is ismerjük. A felsoroltakon kívül jó hatása van az epe és a máj működésére. Kis mennyiségben használjuk forrázatát! Nagy mennyiségben káros lehet az emberi szervezet számára.

Megjegyzés: A rozmaringot a lakásban érdemes átteleltetni. Nyáron kitehetjük a szabadba is, de a hideg beállta előtt vigyük be a házba, mert a mi éghajlatunkon nem teljesen télálló. Nevelhetjük cserépben, dézsában vagy nagyobb erkélyládában is. Magas tápanyagigényű faj, szereti a tápanyagokban gazdag talajt. A növény nagyon érzékeny a huzatra és az erős szélre. Nyáron kedveli a meleget, fokozatos szoktatás után a közvetlen napfény sem ártalmas számára. Meleg napokon kapjon több nedvességet, hogy földje ne száradjon ki teljesen. A túlöntözés ártalmas lehet, ezért a pangó vizet kerüljük. Télen keressünk számára egy hűvösebb helyiséget, ahol nem emelkedik a hőmérséklet tartósan 15 C° fölé. Ebben az időszakban mérsékelt öntözéssel tartsuk egyenletesen nyirkosan ültető közegét. Ha lehetőség van rá, télen is érje egy kis közvetlen napfény. Ablakpárkányon tökéletesen jól érzi magát, bár radiátor közelében a felmelegedett levegő már nem igazán alkalmas az átteleltetéshez. Ha nincs más megoldás, maradhat átlagos szobahőmérsékleten is, ablakpárkányon közvetlen napsütötte helyen. Ilyen körülmények között több öntözővizet kapjon, ne engedjük, hogy ültető közege teljesen kiszáradjon, viszont a felgyülemlett felesleges pangó vizet is kerüljük az alátétből!

Kellemes fűszeres illatot áraszt frissen szedett állapotban. A lemetszett hajtásokat szárítsuk meg. Jól zárható aromamegtartó fűszertartóban tároljuk, hogy hosszan megőrizze frissességét.

27 4073 06 szeptember, 2013 Évelő növények szeptember 6, 2013

Hozzászólások

Ezt láttad már?