Rózsák fagyvédelme!
  • Rózsák fagyvédelme!
  • Rózsák fagyvédelme!
  • Rózsák fagyvédelme!
  • Rózsák fagyvédelme!
Feltöltő:

Rózsák fagyvédelme!

A rózsa nem csak vágott virágcsokorba kötve népszerű, hanem kerti évelőként is szívesen tartott faj. A rózsák a mi éghajlatunkon is fagytűrő növények lehetnek, ha a hely kiválasztásakor figyelembe veszünk néhány alapvető igényt! Sok nemesített rózsatő csak senyved a kertekben a számukra nem megfelelően kiválasztott helyen. A hibrid, oltott rózsák valamivel több figyelmet igényelnek az alapfajokhoz képest.

Ebben a cikkben a rózsák elhelyezéséről, illetve teleltetésük előtti teendőkről számolunk be. Rózsatő vásárlása előtt először is nézzünk körbe kertünkben, hová tudnánk ültetni a megvásárolni kívánt töveket. Abból olyan területet válasszunk ki a rózsatövek számára, melyek teljes napfényt kapnak. Félárnyékos helyen gyakran megnyúlnak a hajtások és a bőséges virágzás is elmarad. A teljes árnyék egyáltalán nem kedvez a rózsák fejlődésének! Nem csak a teljes napfény fontos, ajánlatos a hibrid fajokat (a kereskedelemben 90 %-ban hibrid rózsatöveket vásárolhatunk) fagy-védettebb, huzatmentes területre telepíteni. Ilyen alkalmas elhelyezés lehet például a ház déli fekvésű fala előtt vagy egy nagyobb bokor előterében. A huzat és a nagy hideg kárt tehet a rózsatövek hajtásvégeiben, ezért inkább legyünk körültekintőek már telepítéskor, nehogy át keljen helyezni a növényeket. A teljes napfény nagyon fontos a rózsák számára, ezért a háztól, bokroktól legalább 1 méterre kerüljön a rózsatő elültetése, hogy egyenletesen növekedhessenek minden irányban, ill. kellő levegőt kapjanak. Fákat vagy bokrokat, melyek közelében rózsáinkat szeretnénk ültetni, az egyenletes fejlődés érdekében metsszük rendszeresen, nehogy elnyomják a növényeket.

Ha megvagyunk a megfelelő hely kiválasztásával és elérkezik az őszi időszak, ajánlatos egy kis figyelmet fordítani kedvenc töveinkre, hogy a leghidegebb fagyok se tegyenek a növényben kárt.

A hideg beállta előtt a rózsatöveken még megtalálható leveleket távolítsuk el, ezt követően 20 cm magasan kupacolunk földet a tövek köré. Ha így teszünk biztosan újult erővel hajtanak majd ki a növények tavasszal.

A rózsát ültethetjük tavasszal és ősszel egyaránt. Bár az utóbbi – őszi – lehetőség csak a valamivel enyhébb területeken javasolt, illetve fagy- és szélvédett helyre javasolt például ház vagy bokor előterében, hogy időben be tudjon gyökeresedni a növény.

25 8489 30 augusztus, 2013 Évelő növények augusztus 30, 2013

Hozzászólások

Ezt láttad már?