Száraz terrárium növényeinek gondozása.
  • Száraz terrárium növényeinek gondozása.
  • Száraz terrárium növényeinek gondozása.
  • Száraz terrárium növényeinek gondozása.
  • Száraz terrárium növényeinek gondozása.
  • Száraz terrárium növényeinek gondozása.
  • Száraz terrárium növényeinek gondozása.
  • Száraz terrárium növényeinek gondozása.
  • Száraz terrárium növényeinek gondozása.
Feltöltő:

Száraz terrárium növényeinek gondozása.

Ahogy az erdei és esőerdei élettereket rekonstruáló környezetet is növényekkel népesítjük be, mint ahogy a természet teszi, úgy a szárazabb szavannai, ill. a félsivatagi, sivatagi terrárium típusokat is növényekkel kell telepítenünk a természetes határ elérése érdekében. Minél szárazabb egy élettér a növényzet annál gyérebb. Viszont érdekes formájuk és egyedi megjelenésük, kárpótolja a növénybarátokat.

A száraz terráriumba alkalmas növények erős, megvastagodott levelekkel, erős szárral rendelkeznek. Egyes fajok szárral nem rendelkeznek, viszont leveleik nagyon mutatóssá teszik őket. A száraz terráriumba alkalmas növényeke után érdemes érdeklődni, hogy biztosan megfeleljenek. Egyes fajok szavannai környezetben szépen növekszenek, de a sivatagi élettér már túl száraz és forró lehet számukra! Tehát attól, hogy egy növény szárazságtűrő még nem biztos, hogy a legszélsőségesebb körülményeket is elvisel. Ha megvagyunk a utánajárással jöhet a vásárlás. A növényeket úgy célszerű összeválogatni, hogy ne egy magasak legyenek, hanem különböző méretűek, így még esztétikusabb és természetesebb hatást érhetünk el velük. Az új jövevények terráriumba helyezésének legegyszerűbb és egyben legpraktikusabb módja, ha cserepestől helyezzük a talajba. Ha elegendő a talajvastagság teljesen eltüntethetjük a növények cserepét. A homokba való külön ültetésnek többféle hátránya van. Az egyik, hogy a növények a tiszta homokban, kavicsban nem maradnak meg! A másik ellenérv pedig az öntözés nehézsége, ha cserepükből kivéve kiültetjük el a növényeket, locsolás közben a növény körüli talaj átnedvesedhet, ami sok sivatagi élőlény számára kedvezőtlen. A legjobb tehát cserepestől elültetni a növényeket a száraz terrárium talajába. A magasabb egyedeket a hátsó zónába a közepes méretűeket középre, az alacsony, esetleg kúszó fajok pedig az első zónába kerülhetnek.

Az itt ismertetett növények mindegyikéről elmondható, hogy szeretik a száraz levegőt és a mérsékelt öntözést. A locsolás gyakorisága és mennyisége fajtól eltérő lehet! Permetezni nem szükséges a növények leveleit, teljesen alkalmazkodtak a száraz levegőhöz. Kedvelik még az erős megvilágítást, a száraz terráriumok egyébként is erősen megvilágítottak, ami kedvez a bennük tartani kívánt élőlények számára. Ha nem egyenletes a fény, a növényeket oda ültessük, ahol erősebben éri őket a megvilágítás. Viszont ara nagyon ügyeljünk, ha a terrárium erős melegítő lámpával is fel van szerelve, akkor a lámpa alatti terület – méh, ha átmenetileg is – de nagyon felforrósodhat, ami a növények számára kedvezőtlen. Különösen nagy veszélyt jelent az ilyen elrendezés alá telepített növények számára, ha a terrárium alacsony, ebben az esetben a forró levegő megégetheti a leveliket, elhalási foltok keletkezhetnek rajtuk. Ha a száraz terrárium elég magas, hogy a lámpa által átforrósított levegő nem éri el túlzott mértékbe a talajszintet, akkor kerülhetnek alá olyan növények, melyek fejlett korban sem nőnek túl nagyra ahhoz, hogy közel kerüljenek a melegítőhöz.

Ha megfelelő szárazságú terráriumba a megfelelő növényeket választottunk, tartásuk nagyon egyszerű. Minden a választáson múlik! Viszont gondozásuk – ez alatt elsősorban öntözésüket értjük – a túlélésük egyik alapvető feltétele! Sokan azt gondolják, hogy a szárazságtűrő növények nagyon kevés vízzel is elvannak. Ez önmagában igaz is, csak a drasztikus vízhiány már maradandó károsodást okozhat. Hallottunk már olyanról, hogy egy nagy méretű kígyóhoz nem mert benyúlni tartója, félve a harapástól. Ezért különféle eszközök bevetésével öntözte terráriumában a növényeket. Melyek nagyon kevés vízhez jutottak. A tüske nélküli kaktuszok és pozsgás növények öntözése 1, 1,5 hetente történhet attól függően milyen a terrárium hőmérséklete, mekkora a megvilágítása, van-e benne melegítő lámpa, ill. a szoba ahol helyet kapott a terrárium milyen hőmérsékletű. Ezeket az alapvető környezeti feltételeket figyelembe véve történjen a locsolás. Ez egy kicsit bonyolultnak hangzik, pedig nem nehéz betartani a megfelelő időközöket a megfelelő mennyiségű vízzel. Ha eljön az idő és kiszárad a növény kissé megráncosodik a levele, ha nem tudjuk kiszámolni az öntözés szükségességének gyakoriságát. Ebből is kiindulhatunk. Naponta megfigyelhetjük az első időszakban a növényeket. Hamar észrevesszük ha ráncosodni kezd levelük. Ekkor feltétlen eljött a locsolás ideje és ne néhány csepp vízzel pótoljuk a hiányzó nedvességet, mert annak nincs értelme. Ha a növények kiszáradtak a legjobb számukra, ha bőségesen megöntözzük őket, hogy a kelő nedvességet feltudják szívni környezetük földjéből, talajából. Ezért is előnyös a növényeket cserepestől elültetni a talajba, hogy a sok nedvesség ne áztassa át nagyon a környező területet. természetesen e nem azt jelenti, hogy áztatni kéne, csak alaposan locsoljunk, ne csak néhány csepp vízzel pótoljuk a növény számára hiányzó mennyiséget. Kisebb cserepű növények esetében az öntözővíz legyen fél deciliter. Közepes méretűeknél fajtól függően 1 deciliter a nagyobb növények akár 1,5 deciliternyi nedvességet is igényelhetnek. Ez társíthatjuk cserépmérethez is. 5,5-6 cm cserépátmérőjű növényeket 1 deciliter, a nagyobbakat 7-8-9 cm cserépátmérőbe ültetett egyedeket 1 deciliter, míg az ennél nagyobbakat 1,5 esetleg 2 deciliter vízzel öntözzük meg.

Az optimális környezetben gondozott növények, ha megfelelő mennyiségű vizet kapnak, szépen fejlődnek és gyarapodnak. Évente egyszer például tavasszal, ha elég nagynak látjuk és gyökérzete már jól beszőtte a cserépben lévő földterületet vegyük ki addigi helyéről a száraz terráriumból és ültessük át 1 esetleg 2 cm-el nagyobb cserépbe. Ha ezzel megvagyunk esetleg visszavághatjuk a növényt, ha túl magasra fejlődött. Ha erre nincs szükség egyszerűen helyezzük vissza. Ugyan oda is rakhatjuk, de azt vegyük figyelembe, hogy a nagyobb cserépbe ültetett növénynek nagyobb helyre van szüksége, ezért mélyítsük, ill. szélesítsük ki a területet. Ha az új cserép már magasabb, mint a terrárium talajának  vastagsága készítsünk kis dombot a cserép köré, úgy nem látszódik ki.

Minden terrárium talajt időnként ki kell cserélni. Ez az élőlény, élőlények igényétől méretétől, ill. a terrárium típusától függ. Egyes szakkönyvek évente legalább egy, de a 2-3 alkalommal, egy teljes földcsere az ideális. Ez az esőerdei terráriumokra nem érvényes, hiszen a talajba telepített növények felvehetik az ürülékdarabok egy részét, ill. táplálékmaradványok szerves forrásként szolgálhatnak számukra, de ha ilyet látunk szedjük ki rögtön, nehogy rothadása, bomlása közben kárt tegyen a zárt életközösségben. Ha kicseréltük a talajt vagy egyszerűen szeretnénk csak átrendezni, mert meguntuk az összképet, először is vegyük ki az élőlényt, élőlényeket. Ezt követően jöhetnek a növények. Tervezzük meg nagyjából az új életteret és ennek megfelelően rendezzük be, arra figyelve, hogy a benne tartani kívánt élőlények számára maradéktalanul feleljen meg például ne legyen nagy vizes tál kisméretű fajok környezetében, nehogy belefulladjanak, vagy a rosszul választott dekorációba szoruljanak.

26 3714 20 augusztus, 2013 TerraKert augusztus 20, 2013

Hozzászólások

Ezt láttad már?