Szárazságtűrő növényekről.
  • Szárazságtűrő növényekről.
Feltöltő:

Szárazságtűrő növényekről.

Az ide tartozó növények hazája Afrika, továbbá megtalálhatóak még Ázsia és Amerika egyes részeinek szárazabb területein.  Európában, a mi éghajlatunkon is viszonylag jól lehet biztosítani számukra a megfelelő tartási feltételeket. Ezen fajok kedvelik a napfényt, ezáltal a világos helyet az ablakban vagy ahhoz közel. Nem igényelnek különleges gondozást, vízutánpótlásra is ritkán van szükségük. Sokan úgy kezelik őket, mint az átlagos szobanövényeket és gyakran túlöntözik kedvenc pozsgás növényeiket, melynek következtében gyökér- és szártő rothadást kapnak a növények. Egyes fajok a természetben szélsőséges környezeti feltételek mellett is képesek életben maradni. A kiszáradás elleni védekezésre megvannak a maguk jól bevált trükkjei. A kaktuszok között lehetnek laposan elterülő-, gömb-, ovális-, oszlopos-, fa formájú, illetve hengeres alakú fajok. Pozsgás növények levelei minden esetben húsosak, megvastagodtak, szöveteikben raktározzák a túléléshez szükséges vizet és tápanyagokat.

A szárazságtűrő növényeket két nagy csoportra oszthatjuk: egyik csoportban a kaktuszok, míg másik csoport képviselőit a pozsgás növények képviselik. A kaktuszok köztudottan tüskéket fejlesztenek maguknak. Ez megvédi őket az esetleges állati rágásoktól, megakadályozzák a vízpárolgást és védik a növényt a nap káros sugaraitól. Segítenek még a nedves levegő – köd, pára – felvételében is.

A pozsgás növények a törzsükben és megvastagodott leveleikben egyaránt képesek vize és tápanyagot raktározni. Nem növesztenek tüskéket, talán ezért egy kicsit népszerűbbek, különösen a kisgyermekes családoknál. A kaktuszok és pozsgás növények is hozhatnak virágokat, ha elég fejlettek hozzá, és tartásuk a fajnak megfelelő. Virágaik a legkülönfélébb színűek, alakúak és nagyságúak lehetnek. Elmondhatjuk, hogy ezek a növénygyűjtemények a kertben (tavasztól-őszig) és a lakásban is megfelelő párosítás mellett, egzotikus hangulatot varázsolnak otthonunkban.

24 3615 02 december, 2013 Pozsgás növények december 2, 2013

Hozzászólások

Ezt láttad már?