Szobai ciklámen!
  • Szobai ciklámen!
  • Szobai ciklámen!
  • Szobai ciklámen!
  • Szobai ciklámen!
Feltöltő:

Szobai ciklámen!

A ciklámen igazán kedvelt dísznövény,  amit ez a kedves kis erdei növény különleges bókoló virágformájával vívott ki magának hosszú évszázadok alatt.  Vannak egészen apró és nagyobb,  tekintélyesebb méretű változatok is. A növénykedvelők szívesen vásárolják minden évben. Sokan sajnos csak egyéves szezonnövényként tartják a cikláment, pedig évelő gumós növényről beszélünk! Kis odafigyeléssel minden évben újra hajtatható és virágoztatható…

Rövid ismertető:

Családnév: Myrsinaceae család – Szerecsenpuszpángfélék családja.

Nemzetség latin neve: Cyclamen

Egyéb nevek: Szobai ciklámen, Perzsa ciklámen.

Megtalálható: Mediterrán területek erdeiben előforduló növény. Előfordul Észak-Afrikában, Közel-Keleten, Kis -Ázsiában, de fellelhető egyes Balkáni régiókban is. Görög-szigeteken és Törökországban szintén fellelhető a természetben.

Hőmérséklet: Eredetét figyelembe véve a növény a hűvösebb környezetet részesíti előnyben. Virágzás ideje alatt sem szereti a meleget. Hosszan tartó virágzásra 14-20 C˚ közötti hőmérsékleten számíthatunk!

Fényigény: Kedveli a világos helyeket, a közepes szórt fény tökéletesen elegendő a növény számára. Közvetlen napfény hatására levelein és virágain égési sérülések keletkezhetnek.

Vízigény: Egyenletes öntözéssel tartsuk nyirkosan ültető közegét! Gyakori locsolás következtében a növény gumója rothadni kezd!

Páratartalom: Szereti, ha környezetének magasabb a páratartalma.

Szaporítás: Hosszadalmas és fáradságos megoldás lehet a magról történő szaporítás. Egyszerűbb, ha az elvirágzott, visszahúzódott gumót a megfelelő időben ketté vágjuk és külön cserepekbe ültetjük.

Kártevők: Levéltetvek megjelenhetnek rajta rossz tartási körülmények következtében.

Bővebb ismertető:

A ciklámen első feljegyzéseit már 1735-ben kiadványokban rögzítették. Igaz ebben az időszakban még nagyon nehéz volt a növényt felnevelni, hiszen a magvetéstől a virágzásig 3-5 évnek is el kellett telnie. Szerencsére napjainkban a keresztezéseknek köszönhetően ez az időszak jóval rövidebbé vált, ezért is kapható ennyi változatban. Az eredeti ciklámen alapfajok széles körben elterjedt növények egyes kontinensek mediterrán területek sziklás erdeiben. Az aljnövényzet közt fejlődnek, egyes helyeken nagyobb csoportokat alkotnak telepei.  Mivel gumós növényről beszélünk, ezért a visszahúzódás időszakában, a ciklámen környezetében élő más aljnövényzet tagjai benőhetik addig bitorolt területét, ezért a ciklámennek a természetben minden évben meg kell küzdenie saját területéért. Ezért a növény alapvető jó tulajdonságai közé tartozik, hogy szívós, ellenálló, otthoni körülmények között is viszonylag könnyen gondozható, ha hőmérsékleti igényét figyelembe vesszük elhelyezésekor.

A ciklámen erős, fényes, tőálló, szív formájú levelekkel büszkélkedhet. Az alapfajok között is több olyat találunk, melyek mintázott levelekkel büszkélkedhetnek. A kereskedelemben kapható hibrid változatok levélmintázata intenzívebb, élénkebb, feltűnőbb, elsősorban az ezüstös árnyalat a jellemző. A különböző változatok fejlett méretétől függően a legnagyobb ciklámen levélszára maximum 18-20 cm lehet. Ennél magasabbra nem fejlődhet levele. A leveleken túlnövő szárak tetején láthatjuk a ciklámen valódi értékét, öttagú, visszahajló pártacimpájú virágait. A kereskedelemben a ciklámen dömping szeptember és augusztus között tart. Ebben az időszakban a legkülönfélébb virágszínekben pompázó ciklámen növényeket vásárolhatjuk meg. Igazi kis gyűjteményt alakíthatunk ki belőlük. A virágszirmok alapszíne lehet fehér, rózsaszín, pink, lila. Továbbá különféle színkombinációkban is előfordulnak, de megkülönböztetünk féltelt és telt virágú fajtákat is, továbbá egyszerű szirmú, fodros és rojtos virágszirmú ciklámen hibrideket is. Aki a mini növényeket kedveli azok számára jó hír, hogy a ciklámen igazán apró változatai is beszerezhetők, köszönhetően a szelektív miniatürizálásnak.

A cikláment ne fújjuk le soha levélfénnyel, mert azt nagyon nem szereti! Ha szürkepenész elváltozást látunk a növényen sajnos nincs mit tenni ellene. Ezt úgy ismerhetjük fel, hogy levelein szürke, gombás lepedékek láthatók. Előrehaladott állapotban barna levélfoltok jelennek meg, majd a levél elfonnyad. Ezt ne tévesszük össze a növény visszahúzódását megelőző levélsárgulással, levélfonnyadással!  Ha a ciklámen levelei kicsik, virágai aprók, tápanyaghiány lehet az ok! Ne feledjük két hetente tápoldattal kezelni, a csomagoláson feltüntetett mennyiséggel. Nem szabad túlzásba vinni a tápoldatozást, hiszen a tápsokk is okozhat növénykárosodást!

Ha száraz foltokat vélünk felfedezni növényünkön, különösen azoknál az egyedeknél, melyek ablakpárkányon, ablakhoz közel kaptak helyet, biztosak lehetünk benne, hogy a párásításkor, esetleg öntözéskor a növény levelein összegyűlt vízcseppek közvetlen napfényt kaptak és ezért megégtek, melynek következtében barna elhalási, égési sérülések keletkeztek. Ez nem fertőző, ha nagyon csúnya a levél távolítsuk el tőből, a gumó megsértése nélkül. Optimális környezetben, aktív növekedési időszak alatt, hűvösebb környezetben újat hoz a ciklámen, ha nem akkor pihentetés után még szépen újjáéled….

A ciklámen egyik alapvető tartási kritériuma az alacsony hőmérsékleten való gondozás! Átlagos 20-28 C˚ közötti szobahőmérsékleten a növény gyorsan levirágzik és kevesebb új bimbót fejleszt. Optimális nevelési hőmérséklet 14-18 C˚ között mozog. Ez nehezen megoldható egy fűtött szobában, és a növényt azért vásároljuk, hogy gyönyörködjünk szépségében ezért kompromisszumot kell kötnünk a növény érdekében, továbbá saját magunk miatt is, hogy a lehető legtovább élvezhessük a növény virágpompáját. A legjobb megoldás, ha távollétünk alatt a növényt olyan helyiségbe tesszük, ahol kellő fényt kap, de a hőmérséklet nem olyan magas, mint állandó tartózkodási helyünkön. Ha hazaérkezünk betehetjük a szobába, közvetlen környezetünkbe, ahol sokat tartózkodunk. Így a növény legalább nem egész nap fejlődik, virágzik a melegebb szobában, az optimális helyváltoztatás előnyét bőségesebb és hosszan tartó virágzással hálája majd meg.

A ciklámen évelő gumós növény, elvirágzás után visszahúzódik, levelei, virágszárai elsárgulnak, majd lehullnak. Ezt követően a növény pihenőidőszakot iktat be magának, hogy a következő évben újult erővel indulhasson neki fejlődésének. Ez idő alatt a földből nem szükséges kivenni, ha ültető közege kiszáradt öntözzük meg, de kerüljük a pangó víz kialakulását és az öntözést alulról végezzük, szívassuk meg egy alátétedényből. Ha elmúlnak a nagy fagyok és éjszaka már nem kell mínuszra számítanunk a növényt cserepestől kitehetjük a kertbe egy védett, árnyékos helyre. Közvetlen napfény ne érje, különösen nyáron a forró napokon kell elkerülni, különben a növény hajtásai megéghetnek. A kinti gondozás alkalmával a növényt ne feledjük el megöntözni és trágyázni. A ciklámen tavasz végén kihajthat, újabb fejlődési szakaszba lép. Megjelennek első hajtásai, majd levelei, idővel szép kis bokor válik belőle. Tápoldatozni rendszeresen szükséges, ha azt szeretnénk, hogy a növény dús bokorrá és bőséges virágzó növényé fejlődjön. Átültetést követően, illetve gumóosztás után a ciklámen gumóját úgy ültessük el a földbe, hogy annak felső része kissé kiálljon belőle. Teljesen nem szabad földel befedni a gumót, különben biztosan elrothad!

A ciklámen gumóját Szobai MiniKertben is ültethetjük és gondozhatjuk akár egész évben. Megfelelően megvilágított párásabb zárt térben, például floráriumban nagyon jól érzi magát egész évben. Itt is elsárgulnak levelei és visszahúzódik a növény, de egy váratlan pillanatban megörvendeztetheti hajtásaival gondozóját. Arra ügyeljünk, hogy földcserét követőn, vagy nagy karbantartás alkalmával a gumót ne dobjuk ki a földdel együtt! A ciklámennek elegendő a közepes, esetleg az erősebb szórt fény. Különösen nyáron egy hűvösebb szoba klímája közelebb van természetes életteréhez, mint a nyáron felforrósodott hőmérséklet, még akkor is, ha a növényt árnyékos helyre tettük ki a szabadba.

A ciklámen tehát előnybe részesíti az alacsonyabb hőmérsékletű környezetet egész évben. A virágzási időszak alatt, ha azt szeretnénk, hogy a növény sokáig hozza bókoló virágait, illetve a bimbó utánpótlást, biztosítsunk számára maximum 16-20 C˚ közötti hőmérsékletű környezetet, ha erre nincs lehetőség, akkor éljünk a fent említett kompromisszummal, ez a megoldás is meghosszabbítja virágpompát! A növény nem kedveli a nagy hideget, így a fagyot végképp kerülni kell! Ha kint nyaraltatjuk növényünket, a fagyok előtt ne feledjük el bevinni otthonunkba, különben elpusztul.

Erdei növény, szereti a világos helyeket, de a közvetlen napfény káros lehet számára. Esetleg télen érheti egy ablakpárkányhoz közel telepített növényt közvetlenül, akár a déli napsugár is, hiszen ebben az időszakban gyenge a fény erőssége, nem okoz károsodást a növénynek. Viszont nyáron mindenképpen kerüljük el, a ciklámen levelei sem szeretik a nyári napfürdőt!

Egész évben egyenletes öntözéssel tartsuk nyirkosan a növény földjét! A gyakori öntözés, a pangó víz kialakulása gumórothadáshoz vezet! A legjobb alulról locsolni a cikláment, a cserép alá helyezett alátétedénybe, a föld felszívja a szükséges mennyiséget. Ha 1 óra múlva még látunk az öntözés után az alátétedényben vizet, feltétlenül öntsük ki, hogy ne álljon a ciklámen gyökere vízben. Ha tálban helyeztük el a cikláment más fajok mellé vagy Szobai MiniKertben, gondozzuk más hasonló igényeket kedvelő növények társaságában és nincs lehetőség alátétedénybe önteni az öntözővizet a következő megoldás ajánljuk! A gumót soha semmilyen körülmények között ne öntjük „nyakon”, hiszen ez gumórothadáshoz vezet! A növény gumója melletti területet locsoljuk. Ha más növények is vannak a közelben, akkor pláne nincs nehéz dolgunk, hiszen bárhová is locsoljuk a vizet a növény körüli területre, egyenletesen fog eloszlani a Szobai MiniKertünk földjében a víz mennyisége, így a szükséges adagot a növény fel tudja szívni gyökerein keresztül. Ilyen körültekintő öntözés következtében biztosítani tudjuk a szükséges mennyiséget, még sem öntöttük telibe gumóját.

Kedveli a magasabb páratartalmat, száraz szobalevegőn a növény csak senyved. Ha a szobalevegő száraz, a növény leveleit permetezhetjük kézi permetezővel, de bimbóit és virágait ne érje közvetlenül a permet, nehogy megrothadjanak. Párás, zárt környezetben elegendő a növény környezetének magas páratartalma, külön nem szükséges permetezni leveleit.

Kertészeti mennyiséget magvetéssel lehet a legkönnyebben elérni. Ez hosszadalmas és időigényes folyamat, nem beszélve a szükséges szakértelemről. Megpróbálkozhatunk vele, mert az eredmény igazán boldogsággal tölti el az embert. A ciklámen magjai sötétben csíráznak, 16-20 C˚ közötti hőmérsékleten. A csirázás ideje kb. 1 hónap szokott lenni, esetleg 1,5. A növényeket többszöri tűzdeléssel ültetjük majd véglege cserepébe. Cserepenként egy darab kerüljön elhelyezésre, kifejletkori méretének megfelelő méretű edénybe. Könnyebb megoldás szaporítására, ha a növényt átültetésekor, amire kétévente kerülhet sor, tőosztással oldjuk meg. Ha vannak fiókgumók azokat külön választva kicserepezhetjük. Az is jó megoldás lehet, hogy a nagy fejlett gumót egy éles, fertőtlenített késsel kettévágjuk, az így kapott két darabot külön-külön cserépbe ültetjük. Mielőtt ajánlott gombaölő szerrel fertőtlenítenünk!

A cikláment rossz tartási körülmények között, például száraz, meleg szobalevegőn a levéltetvek támadhatják meg. Elsősorban a fiatal leveleken, illetve levelek fonákján fedezhetjük fel őket. Erősebb vízsugárral mossuk le őket, de vigyázzunk, nehogy a ciklámen gumóját eláztassuk. Használhatunk a kereskedelemben kapható készítményt is, szigorúan betartva a dobozon feltüntetett használati utasítást.

A ciklámen nagyon mutatós és folyton megújuló dísznövény. A hosszú évszázados szelektív kiválogatás eredményeként olyan ellenálló, gyorsan fejlődő, hamar virágzó növényeket hoztak létre a nemesítők, hogy mindenki megtalálja benne számításait, hogy szépsége magával ragadhassa gondozóját…

28 4772 16 november, 2013 FloraKert november 16, 2013

Hozzászólások

Ezt láttad már?