Szobai futóka a terráriumban!
 • Szobai futóka a terráriumban!
 • Szobai futóka a terráriumban!
 • Szobai futóka a terráriumban!
 • Szobai futóka a terráriumban!
 • Szobai futóka a terráriumban!
 • Szobai futóka a terráriumban!
Feltöltő:

Szobai futóka a terráriumban!

A  szobai futóka jól ismert szobanövény,  de nem csak otthonunk díszítésére alkalmas,  megállja a helyét erdei,  esőerdei terráriumot rekonstruáló környezetben is.  Könnyen gondozhatósága és ellenállósága miatt méltán kedvelt a terráriumokban is. Kúszó növekedésének köszönhetően felfuttatható hátfalra, ill. más dekorációs elemekre, még egyedibbé és varázslatosabbá téve a berendezett terráriumot.

Rövid ismertető:

Családnév: Kontyvirágfélék családja – Araceae család.

Nemzetség latin neve: Epipremnum, gyakran Scindapsus néven is forgalomba kerülnek ezek a növények. Napjainkra a két nemzetségbe tartozó fajok és azok hibrid változatai rendszertanilag nagyon egybeolvad. Ez azzal is magyarázható, hogy külső megjelenésben, ill. gondozásban is nagyon hasonlóak a növények.

Egyéb nevek: Scindapsus, Scindapsis, szobai futó.

Megtalálható: Dél-Amerikában, elsősorban Brazília, Venezuela, Kolumbia erdeiben, de máshol is találkozhatunk velük.

Hőmérséklet: Nyáron és az aktív növekedési időszak alatt 22-30 C° az ideális számukra. Télen a minimum 15-17 C° legyen. A növények neveléséhez egész évben megfelel a szobahőmérséklet. Egész évben fejlődnek kisebb-nagyobb intenzitással.

Fényigény: Közepes, esetleg valamivel erősebb szórt fény megfelelő a növények számára.

Vízigény: Közepes vízigény mellett jól érzi magát. Kerüljük a túlöntözést és a pangó víz kialakulását.

Páratartalom: Közepes vagy magasabb páratartalom mellett lesznek egészségesek és hosszan tartók a növények.

Szaporítás: Visszavágott hajtásokról szedett dugványokról szaporítható.

Kártevők: Száraz helyen különféle levéltetvek, takácsatkák megtámadhatják a növényt.

 

Bővebb ismertető:

A növények zöld levélszínű változatai eredetileg Dél-Amerika trópusi esőerdeiben őshonosak. Ezért kedvelik a magasabb páratartalmú környezetet.

A növény levelének szárrésze kiszélesedik, vége viszont elhegyesedő. Alapszínezete zöld, de a hibrid változatoké lehet fehéres vagy sárgás árnyalatban márványozott. A fiatal növények levelei kisebbek az idősödő példányoké egyre nagyobb. Nem ritkán a már fejlett nagy levelek lyuggatottakká válnak, hasonlóan a Monstera – könnyezőpálma fajokhoz. A szobai futókának kaphatók kisebb, tarka levelű hibrid változatai is. A jól gondozott növények fejlett hajtásokat nevelnek, ha kinövik a rendelkezésre álló helyet nyugodtan vissza lehet őket vágni a kívánt méretre. Léggyökereik fehérek, párásabb környezetben is láthatóak, különösen akkor, ha közel vannak száraik a földhöz, ekkor a léggyökerek elérhetnek a talajszintig is. Kis segítséggel bármire ráfuttatható, nagyon dekoratív és természetes hatás érhető el ennek a növénynek a telepítésével párásabb terráriumok dekorálása közben. A természetben is ráfut a különféle fatörzsekre, ágakra és mindenre amire csak teheti, eközben nem folytja meg a növényt, csak kapaszkodik fel a magasba, hogy minél több fényhez jusson, ugyan is a trópusi erdők aljáig kevés fény jut el.

A szobai futóka számára egész évben megfelel az átlagos szobahőmérséklet 20-29° C közötti hőmérséklet. Nyáron a magasabb hőmérséklet sem jelent problémát, ha biztosítva van a növény számára a párásabb levegő, ez erdei, vagy esőerdei terráriumi körülmények között minden további nélkül megoldható. Télen hűvösebb helyiségben is átteleltethető, de tartósan ne csökkenjen 14 C° alá a hőmérséklet, nehogy megfázzon a növény. A kiszáradásra és a huzatra érzékeny fajok. Átlagos szobahőmérsékleten egyenletesen öntözzük. A locsolás gyakorisága függ a terráriumi zárt környezet páratartalmától is. Magasabb páratartalmú környezetben nehezebben szárad ki ültető közege, ezért ritkábban öntözzük. Átmeneti föld kiszáradás nem okoz egészségkárosodást – ha magasabb a páratartalom – mivel levelein keresztül pótolni tudja a hiányzó vízmennyiséget. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy száraz földben is megél!

A növény trópusi esőerdők növényzetére kúszva él, ezért a közepes vagy az erősebb szórt fény már megfelel számára. Az egyszínű zöld levelű alapfajok az árnyékosabb helyeken is szépen fejlődnek. Viszont tarka levelű hibrid változataik valamivel erősebb fény mellett érzik igazán jól magukat. Összességében fényigényük nem magas. Terrárium árnyékos részébe inkább más, alacsonyabb fényigényű növényeket ültessünk például Fittonia – hálóslevél, Pilea – tüzérvirág, Episcia, Trópusi mohák, Selaginella – csipkeharaszt stb.

A növény kedveli az egyenletesen nyirkos talajt, ami nem átázott és víztől tocsogós. Az ilyen iszapos talaj gyakran rothadó szagot áraszt, ez a túlöntözés következtében pusztulásnak indult talajban lévő növényzet gyökérzete miatt van elsősorban, ill. a talajban lévő szerves anyagok bomlása miatt. Tehát érdemes elkerülni az ilyen hibákat, mert ez az állatok számára is egészségkárosodáséhoz vezethet! A növényt a helyiség hőmérsékletétől, évszaktól és a terráriumban uralkodó fényviszonyok, ill. páratartalom figyelembevételével öntözzük. Ha egyszer-egyszer kevesebb vizet kap a növény azt átvészeli, levelei ebben az esetben kissé meglóghatnak, de ez nem olyan szembetűnő, mivel erős  felépítésű szára, ill. levélzete egyaránt.

Erdei és esőerdei terráriumba egyaránt jól érzi magát talajba ültetve. Sőt olyan mocsári környezetet rekonstruáló zárt térbe is ajánlott, ahol a talaj átnedvesedik, mocsarasodik és a páratartalom nagyon magas. Ebben az esetben természetesen nem az átázott talajrészre való, hanem olyan helyre, amit nem áztat el a sok nedvesség például hátfalon kialakított teraszokba ültetve vagy más magaslati helyre telepítve. Ebben az esetben, a növény számára annyi vizet adhatunk amennyit megkíván, még sem tudja a sok nedvesség átáztatni magasban lévő számára kialakított területet.

A növény szaporítása kertészeti körülmények között a legeredményesebb, de otthon is próbálkozhatunk bele. Az optimális környezetben gondozott növények szépen növekszenek. A nagyra nőtt növények szárát vágjuk nyugodtan vissza a kívánt méretre. Az így kapott szárakat felhasználhatjuk dugványozása. Ha a terráriumba megfelelőek a feltételek a földbe is szúrhatjuk a növényeket. Figyeljük a növényt, ha láthatóan rothadásnak indul vagy kiszárad vegyük ki minél előbb nehogy bomlása közben megfertőzzön más egészséges növényeket is!

A szobai futóka növények ellenálló erős felépítésű fajok. A hibrid változataik is ilyenek, bár magasabb minimum 16 C°-os, téli hőmérséklet kedvelnek. Optimális gondozás mellett ritkán támadják meg betegségek, ill. kártevők. Száraz levegő, alacsony pára mellett számíthatunk takácsatkák és levéltetvek jelenlétére! Ez természetesen erdei, esőerdei környezetet bemutató zárt térben nagyon ritkán fordul elő, mivel ilyen helyen a páratartalom a szobaátlaghoz képest magasabb, így szinte kizárhatjuk ezeket a kártevőket. Ha mégis ilyet vélünk felfedezni, szedjük le a növények leveleiről, szárairól a kártevőket és változtassunk a körülményeket, páratartalom növelésével.  Ha javulnak a körülmények a kártevők is eltűnnek, mivel nem bírják a magas páratartalmat!

27 6906 20 augusztus, 2013 TerraKert augusztus 20, 2013

Hozzászólások

Ezt láttad már?