Szobai szanszeviéria.
Szobai szanszeviéria.
Feltöltő:

Szobai szanszeviéria.

A  szanszeviéria töretlen népszerűsége dekoratív megjelenésében,  illetve könnyű tarthatóságában rejlik.  Na meg persze annak,  hogy a régi klasszikus változatokon kívül egyre újabb fajok és hibrid változataik kerülnek a kereskedelemben.  A szanszeviéria növény viszonylag igénytelen lakótárs, tehát a kezdő szobakertészek, gyermekek is könnyedén boldogulhatnak nevelésükkel. Természetesen nem egy élettelen tárgy, ami mindenhol és minden körülmény között megmarad. Bár igazi túlélők, de azért számukra is biztosítani kell néhány alapvető környezeti feltételt az erőteljes növekedés érdekében!

Rövid ismertető:

Családnév: Sárkányfafélék családja – Dracenaceae

Nemzetség latin neve: Sansevieria

Egyéb nevek: Sanseveria, Sanseviera, anyósnyelv, tigriske,

Megtalálható: Dél-Afrika szárazabb területein őshonosak nemzetségének fajai.

Hőmérséklet: Nyáron az optimális tartási hőmérséklet 22-34 C˚között változhat, télen 14-22 C˚ ideális a növény számára.

Fényigény: Az egyszínű zöld levelű szanszeviéria növények közepes vagy valamivel erősebb szórt fénnyel is beérik, de a tarka levelű változatok magasabb fényt igényelnek.

Vízigény: A növény alacsony vízigényű, tehát nem szabad túlöntözni, ezért két locsolás között hagyjuk földjét legalább közepesre kiszáradni.

Páratartalom: Az alacsony szobalevegőhöz alkalmazkodott növény.

Szaporítás: Oldalsarjak leválasztásával vagy levéldugvánnyal könnyedén szaporíthatjuk ezeket a növényeket.

Kártevők:  A szanszeviéria növények ellenállóak tehát optimális környezetben soha nem támadják meg kártevők, ha csak más növényekről át nem költöznek.

Bővebb ismertető:

A szanszeviéria nagyon közeli rokonságban áll az ismert sárkányfa (dracéna) növényekkel. Ugyan abba a családba vannak besorolva, ami hasonló virágszerkezetük miatt történt!

Legtöbbünknek, ha eszébe jut a szanszeviéria növény vagy mostanság olvasunk valahol, a régebben szinte minden háztartásban legalább egy cseréppel megtalálható egyszínű zöld vagy sárga csíkos változata jut eszünkben róla!? Gondolatban csak megvonjuk vállunkat, hogy ó ez a növény már régóta kiment a divatból és mit lehetne még kihozni belőle, hogy eredeti lakásdekoráció váljon belőle… Mindazon olvasóknak, akik így vélekednek a szanszeviéria növényről meg kell írjam, hogy van egy trendi hírem, hogy ez már a múlt! Hiszen az újabbnál-újabb változatok nem csak különleges formájukkal, mintázatukkal hívják fel magukra a figyelmet, de valóban új színfoltokat hoznak a szokványos növényformák közé. Ami nem elhanyagolható tulajdonságuk még, hogy tartásuk sem jelent nehézséget. A természetben Dél-Afrika szárazabb területein őshonos nemzetségének mintegy 60 különböző faja fordul elő. Nem alkalmas mindegyik szobai gondozásra ez igaz, de szép számmal akad a kereskedelemben olyan szanszeviéria növény, amit még biztosan nem gondoztunk, esetleg csak láttunk valahol. Egyre többen fedezik fel újra ezeket a viszonylag igénytelen és impozáns külsővel megáldott növényeket. Gondozzon Ön is újra szanszeviéria növényt, növényeket!

Az összes fajról, illetve azok hibrid változatairól elmondható, hogy masszív növények. Leveleik húsosak, pozsgásak, ami a víz elraktározásában segít a növényeknek, így könnyedén átvészelik azt az időszakot is, míg távol vagyunk egy rövidebb-hosszabb utazás alkalmával vagy egyszerűen csak sűrű programokkal dúsított hetekben kevés időnk volt a növény öntözésére. Levelei minden esetben keskenyek és hosszúkásak. Alapvetően két csoportra oszthatjuk a szanszeviéria növényeket. Az egyikben a régen is kedvelt keskeny, ám annál hosszabb akár 1,5 métert is elérő kifejlett kori leveleket fejlesztő növényekre. A másik csoportba viszont a kisebb, törpe változatok tartoznak, fejlődésük lassúbb, leveleik nem lesznek olyan magasak inkább a tőlevélrózsás növényekre hasonlítanak. Az utóbbi csoportba sorolt növények levelei szinte egymáshoz simulnak, így alkotva a tőlevélrózsát. A természetben is előforduló alapfajok színezete zöldes, kékes-zöld vagy az említett színek árnyalatai. lehetnek rajtuk csíkok, foltok vagy egyéb mintázatok. A nemesítőknek köszönhetőn a megszokott színeken túl újabb változatok és kombinációk is napvilágot láttak! Akár gyűjthetjük is a szanszeviéria növény, különböző fajait és változatait.

A növény leveleit hamar ellepheti a por, ezért rendszeresen töröljük le nedves rongy segítségével óvatosan úgy, hogy a levelek ne sérüljenek, ne törjenek meg, különösen a csúcsos levélvégű változatok végeire figyeljünk oda!

A növények inkább a leveles dísznövények közé tartoznak, hiszen nem hoznak rendszeresen virágot. Az idősebb egyedek magasba törő szárán, fürtökben elhelyezkedő kisebb méretű virágokat nevelhetnek, melyek nem feltűnők, viszont nagyon kellemes, intenzív illatot áraszthatnak, ez különösen az alapfajokra igaz, hiszen a változatoknak nincs szükségük szaporodásukhoz a rovarokat odacsábítani magukhoz a sikeres beporzás reményében, ezért a hibrid változatok virágainak illata gyengébb lehet.

Dél-Afrika különféle szárazabb területein honos, ahol az éves csapadékellátás kiegyenlítettebb, mint Afrika sivatagos részein, de azért vannak szárazabb évszakok. Az ilyen átmeneti időszakokat a növény károsodás nélkül átvészel, hiszen pozsgás, húsos leveleiben képes vizet és tápanyagot raktározni, felkészülni a szárazabb időszakra!

Afrikai eredetének köszönhetően szereti a meleget és egyáltalán nem bírja a túl alacsony hőmérsékletet. Nyáron megfelel számára a magas hőmérséklet is, hiszen nem volna újdonság a növény számára. Viszont télen ajánlott legalább 14 C˚ hőmérsékletű helyiségben gondozni. Átmenetileg bírja a kisebb lehűléseket, de tartósan nem tesz jót fejlődésére nézve a túl hűvös környezet. Megfelel számára egész évben, az átlagos szobahőmérséklet. Ha esetleg nyáron túl hűvösre süllyed a jó szigetelésnek köszönhetően vagy a légkondicionáló berendezés miatt a hőmérséklet, jobb áthelyezni a növényt, például az ablakpárkányra vagy erkélyre, teraszra, kertbe egy védett helyre, hogy a növény megfelelően fejlődni tudjon. Nem túl előnyös számára, ha nyáron, mikor melegnek kéne lenni hűvösben van, télen amikor viszont a hőmérséklet alacsonyabb, akkor a fűtés miatt meleg van környezetében. Nehogy megzavarodjon a növény, ezt a leírtak betartásával elkerülhetjük!

Aki egy kis kedvet érez újra felfedezni ezt a növényt és szívesen gondozná otthon, vagy már boldog tulajdonosa egy vagy akár több példánynak és szeretné bővíteni a választékot, azok számára szeretnénk kitérni a tartás fontos alapjaira. Mint már említettük a növény gondozása nem nehéz. Amit viszont minden szanszeviéria tulajdonosnak tudnia kell, hogy a növény a túlöntözésre nagyon érzékeny és a sötét sarkokat nem részesíti előnybe! A legjobb hely számára egy világos terület, ami lehet egy állványon vagy akár az ablakpárkányon is. Lehetőleg ne tegyük ki a növényt nyáron a déli perzselő napsütésnek, hiszen ablaküvegen keresztül erősebbek a fénysugarak, nem mutatna jól a növény, ha égési sérülések, foltok keletkeznének rajta. A szanszeviéria lassan fejlődik, tehát nagyon sok időbe telne míg a hibákat lenövi. Inkább előzzük meg az ilyen jellegű tartási hibákat és tegyük világos részre, ahol kaphat közvetlen napfényt is különösen télen érheti akár reggeltől-estig is, de nyáron déli ablakba helyezve inkább csak reggel és a késő délutáni időszakban érje. A zöld levélszínű vagy zöldes-kékes tarka mintázat szanszeviéria növények a közepes vagy kissé erősebb szórt fénnyel is beérik, mivel fényigényük nem olyan magas. Ellentétben a fehér, sárga vagy más feltűnő színezettel tarkított egyedek, akik számára erősebb fényt kell biztosítanunk a kielégítő fejlődés érdekében. Ha gyűjteményünk van és egy helyen szeretnénk gondozni a növényeket, a legjobb, ha a fény felőli oldalra kerülnek a tarka színezetűek, és ezek elé pedig a zöldes mintázatú fajok, hibrid változatok. Így a tarkák kellő fényt kapnak az ablakon beszűrődő fényből, a kevesebb fényigényű szanszeviéria növényeknek pedig valamennyi fényt felfognak a tarka rokonaik, így mindegyik példány a számára megfelelő mennyiségű fénnyel van ellátva.

A megfelelő hely kiválasztása már nem okozhat nehézséget, nincs más hátra, mint a helyes öntözés betartása. A növénynek tényleg nagyon fontos, hogy ne öntözzük túl, hiszen könnyen gyökér-, szártő-, vagy levélrothadást kaphat, ilyen esetben nincs mit tenni a növény elpusztul, de ezt könnyedén megelőzhetjük. A lényeg, hogy két locsolás között földje legalább közepesre száradjon ki, akár teljesen is kiszáradni hagyhatjuk. A növény jobban viseli a kiszáradást, mint a túl sok vizet! Bár az igaz, hogy a sok szárazság nem éppen kedvező a fejlődésre, de elkerülhetjük a pusztulást. Ha nem tudjuk, mikor öntözzünk és már jól kiszáradt a növény földje a tartalékát meg felélte, akkor picit kifakul színezete és ráncosodni kezd a levele, ekkor bőségesen meglocsolhatjuk, az alátétedényből a felesleges vizet csak akkor távolítsuk elé, ha már jól felszívta a kiszáradt földlabda magát vízzel! Ezt egyébként is addig ajánlott így öntözni, míg nem vagyunk biztosak a helyes locsolások gyakoriságával. Figyeljünk oda, hogy a helyiség hőmérséklete és páratartalma is befolyásolja a kiszáradást. Tehát nyáron a nagy melegben valamivel gyakrabban öntözzük, míg télen kevesebb vizet kapjon. Ez különösen akkor igaz nagyon is, ha a szoba vagy helyiség hőmérséklete az átlagnál alacsonyabb és csak 14-18 C˚ körüli. Ha 22-28 C˚ körül mozog az átlag hőmérséklet, akkor gondozzuk úgy, mint nyáron. Tápoldatozni tavasztól-őszig havonta egyszer ajánlott, kaktuszoknak készített készítménnyel

Afrikai eredetének köszönhetően a növény nem igényel magas páratartalmat, a mi éghajlatunk páratartalma egész évben megfelel számára, nincs szükség leveleinek permetezésére!

A növény a természetben magról szaporodik. Otthoni körülmények közül a legegyszerűbb megoldás, ha az idősebb növény által fejlesztett oldal sarjakat leválasztjuk. Ha megvárjuk, míg kicsit erősebbek lesznek az oldalhajtások, addigra a földalatti részük gyökereket is hozhat, tehát a központi részről éles késsel leválasztva már gyökeres növényünk lehet, így könnyebb átültetése, tovább gondozása. Oldalsarj leválasztás közben nagyon figyeljünk oda, hogy az éles tárgy segítségével végzett művelet közben ne sértsük meg az anyanövény földalatti részét, különben bakteriális fertőzést is kaphat és tönkre mehet! A zöld levélszínű növényekről, ha levágunk egy levelet tőből, azt feldaraboljuk 4-6 cm-es darabokra és alsó részüket földbe ültetjük. Meggyökeresednek, ha mindent jól csinálunk. A gyökeresedési időszak alatt levegős helyet és magasabb páratartalmat biztosítjuk a növényeknek. A színes levelű változatok is szaporíthatóak így, de a kifejlett növény szinte minden esetben egyszínű zöld lesz, elveszíti tarkázottságát.

A szanszeviéria erős felépítésű, ellenálló növény. Erőse, kemény leveleit ritkán támadják meg kártevők. Ha mégis ilyet tapasztalunk mossuk le a rovarokat a növény leveleiről. Ne használjunk mindjárt vegyszereket! Gyakran más növényekről költöznek át a szanszeviériára. Ezt előzzük meg, tartsuk megfelelően növényeinket, a fajnak megfelelő környezetben, akkor nem kel ilyet tapasztalnunk. A növény legnagyobb ellensége, ami nem kártevő, hanem tartási hibából ered a túlöntözés, ennek következménye pedig a rothadás.

28 4880 25 szeptember, 2013 Pozsgás növények szeptember 25, 2013

Hozzászólások

Ezt láttad már?