Terráriumi növények vásárlása előtt...
  • Terráriumi növények vásárlása előtt…
  • Terráriumi növények vásárlása előtt…
  • Terráriumi növények vásárlása előtt…
  • Terráriumi növények vásárlása előtt…
  • Terráriumi növények vásárlása előtt…
  • Terráriumi növények vásárlása előtt…
  • Terráriumi növények vásárlása előtt…
  • Terráriumi növények vásárlása előtt…
  • Terráriumi növények vásárlása előtt…
  • Terráriumi növények vásárlása előtt…
Feltöltő:

Terráriumi növények vásárlása előtt…

A természet legkülönfélébb élőlényeit gondozhatjuk terráriumi körülmények között, ha életszükségleteiket figyelembe véve rendezzük be számukra életterüket, melyből az igazi élő növények sem hiányozhatnak. A műnövények nem nyújtják azt a természetes hatást, mint az igazi élő növények. Lehet praktikusak és egyes hüllők terráriumába csak a mű növények jöhetnek szóba, mivel az élőket felfalják, de a legmodernebb technológiával készült műnövények sem veszik fel a versenyt élő társaikkal.

Nem csak esztétikai szempontból szükséges különféle növényekkel népesíteni egy zárt életközösségeket, hanem a benne tartani kívánt állatok is igénylik biztonságérzetük növelése céljából. Ha a lehető legkisebbre csökkentjük a stresszt, az élőlények ellenállóbbak lesznek a különféle betegségekkel szemben. Bármilyen természetes életteret rekonstruáljunk először is válasszuk ki a számunkra legkedvesebb tartani kívánt hüllő, ill. kétéltű fajt. Szerezzünk információkat, olvassunk utána minél többet. Legyünk tisztában kifejlett kori méretével, hogy tudjuk mekkora méretű terráriumot vásároljunk számára. Előnyös, ha már az elején az élőlénynek, élőlényeknek megfelelő méretű terráriumot szerezzük be, hogy ne kelljen később külön erre pénzt költeni. Vegyük meg a szükséges elektromos berendezéseket pl. megfelelő erősségű fényforrást, melegítőt, ha szükséges kis csobogót és a hozzá tartozó vízesést stb. Ha megvan milyen élőlény a nekünk való, melyiket gondoznánk szívesen és nem csak pillanatnyi fellángolásról van szó, vásároljunk be minden felszerelést. Ezt követően telepítsük be növényekkel. Legyen készen minden, mire az állatot, állatokat hazavisszük új otthonukba! A növények vásárlása előtt is célszerű tájékozódni, milyen környezeti feltételeket kíván az adott faj vagy hibrid változat. Ha a kiszemelt növényeknek biztosítani tudjuk terráriumunkban a számukra megfelelő életfeltételeket, nyugodtan ültessük be őket végleges helyükre. Hátulra kerüljenek a hátfalra futtatható fajok, ill. a magasabbra növő növények. Középre a kisebb, bokrosabb, esetleg kúszó növények, előre az alacsonyabb talajtakaró egyedek. A gondosan kiválasztott különböző fajtájú és méretű növényekből nagyon dekoratív hatást érhetünk el, igazi mini trópusi esőerdőt is varázsolhatunk otthonunkban.

A megvásárolt növények, ha optimális  környezetben nevelkednek, a fajoknak megfelelő a fényforrás, a hőmérséklet, a páratartalom, ill. az ültető közeg, már csekély időráfordítással is évekig gyönyörködhetünk a végeredményben. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nincs szükség a rendszeres gondozásra, csak nem olyan gyakorisággal. Ha nem tájékozódunk kellő képen növények vásárlása előtt, sok bosszúságot okozhatnak, nagy tévedések következtében pedig el is pusztulhatnak! Tehát fontos az információgyűjtés. Optimális környezetben az erdei, esőerdei környezetet rekonstruáló mesterséges zárt élettérben a növények viszonylag gyorsan fejlődnek, ritkításra is szorulhatnak. A szárazabb életfeltételeket bemutató zárt terráriumokat viszont nagyon jól gondoljuk meg mivel dekoráljuk, mert az oda való növények döntő többsége lassan fejlődik. Sokáig semmi változás nem tapasztalható. Ha megunnánk a terrárium összképét vegyük ki a növényeket (Ezért is ajánlott a száraz terráriumokba cserepestől elültetni a különféle oda való növényeket! Erről részletesen egy másik cikkben olvashatnak az érdeklődők!), más dekorációs elemeket és ízlésünknek, kreativitásunknak megfelelően rendezzük át egy kicsit.

25 3952 12 augusztus, 2013 TerraKert augusztus 12, 2013

Hozzászólások

Ezt láttad már?