Törpe rózsák otthon!
  • Törpe rózsák otthon!
  • Törpe rózsák otthon!
  • Törpe rózsák otthon!
  • Törpe rózsák otthon!
Feltöltő:

Törpe rózsák otthon!

A növénybarátok körében a rózsák kedvelt vágott virágok, azonban ha valaki igazán hosszan szeretné élvezni a rózsák virágzását, mindazoknak a mini cserepes fajtákat ajánljuk! Igaz több törődést igényelnek, mint a vázába tett vágott virágok, viszont díszítő értékük is jóval tovább tart…

Rövid ismertető:

Családnév: Rózsafélék családja – Rosaceae

Nemzetség latin neve: Rosa hybrid sp.

Egyéb nevek: Mini rózsák

Megtalálható: Az eredeti alapfajok Közép-Ázsiában honosak.

Hőmérséklet: Az átlagos növekedési időszak alatt 22-32 C˚ az optimális. Télen hűvösebb telelőhelyet igényel 2-10 C˚ között.

Fényigény: Fényigényes növény, közvetlen napfényes helyen fejlődik megfelelően és számíthatunk bőséges virágzására. Félárnyék korlátozottan alkalmas nevelésére, hiszen utóbbi helyen kevesebb virágot fejleszt.

Vízigény: Rendszeres öntözéssel tartsuk egyenletesen nedvesen ültető közegét.

Páratartalom: Megfelel számára az átlagos páratartalom, de időnként jót tesz a növénynek, különösen a forró nyári napokon, ha megpermetezzük leveleit.

Szaporítás: Magvetéssel vagy dugványozással szaporíthatjuk a rózsákat.

Kártevők: A takácsatkák és levéltetvek nagy melegben károsíthatják a növényt.

Bővebb ismertető:

Az eredeti rózsa fajok Kína egyes területein, Közép-Ázsiában őshonosak, ahol nagyméretű bokrokká fejlődnek. Ázsiában hamar felfigyeltek erre a dekoratív megjelenésű növényre, sokakat foglalkoztatott tartása, később nemesítése. A rózsát az első növények között kezdték el nemesíteni, szelektálni új változatok létrehozása céljából. Hosszú évszázadok munkájának gyümölcseként számtalan vágott virág színben, illetve gyökeres növényként értékesített variációban fordul elő. A rózsa az egyik legváltozatosabb virágzó dísznövény, mely vázában tartva, évelőként nevelve vagy éppen lakásban gondozva is megállja a helyét. A törpe rózsák a nagyobb méretű rokonaik célzott szelektálásának köszönhetik mostani formájukat. Nagyon szép, formás kompakt növények. A mini rózsa változatok első képviselőit 1815-ben írták le, gyorsan meghódították a cserepes dísznövény piacot, ezen felbuzdulva újabb nemesítések és keresztezéseknek köszönhetően napjainkra szinte megszámlálhatatlan a törpe rózsák népes kínálata, van miből választanunk.

A rózsát, páratlan virágpompája mellett formája és leveleinek felépítése is nagyon mutatóssá teszi. Sötétzöld, fényes, kissé bőrszerű levelei összetettek, 5 ritkább esetben 7 tojásdad formájú levélből állnak, melyek széle fogazott. A rózsa lombhullató növény, így a mini rózsák is visszavonulnak pihenni, ezt megelőzően levelei lehullnak. A törpe változatok 50 cm-nél magasabbra ritkán nőnek meg. Virágaik szinte kivétel nélkül teltek, sugarasan részarányosak. A telt virágú rózsa hibridek kiszorították az egyszerűbb megjelenésű szimpla, vagy fél telt virágú változatokat, napjainkban velük ritkán találkozhatunk. Az 5-6 cm-es virágok lehetnek illatosak is. A mini rózsák között vannak a már jól ismert klasszikusok, de az egyszínű piros színezetű változatokon kívül többszínű, színátmenetes vagy tarka virágszirmú egyedekkel is találkozhatunk. A jól gondozott növények évekig megtarthatók és virágoztathatók. Optimális feltételek mellett a törpe rózsa egész nyáron át folyamatosan virágozhat!

A törpe rózsa rendkívül sokoldalúan felhasználható növény. Gondozhatjuk tavasztól-őszig balkonon, dézsás növényként, de otthonunk, közvetlen környezetünk díszítésére is kiváló választás lehet.

A mini rózsát sokan kiültetik a kertbe virágzás után, ez önmagában még nem jelent különösebb problémát abban az esetben, ha a növényt már fiatal korától kezdve kinti nevelésre szánták. Ezt azonban nem tudhatjuk kellő biztonsággal, ezért sok kiültetett törpe rózsa nem hajt ki tavasszal gondozója legnagyobb bánatára. Ennek oka többnyire az, hogy a szelektív nemesítések következtében nem a növények ellenállóságára fektették a hangsúlyt, hanem mini, kompakt formára nevelésre, így a fagytűrőség, ellenállóság másodlagos szemponttá vált, ezért van az, hogy nem minden egyes egyed hajt ki tavasszal a kertben, éppen ezért a törpe rózsák teleltetését ajánlott egy hűvös, világos helyiségben végezni, hasonlóan a leander, illetve agávé teleltetéséhez.

A mini rózsa legjobb helye tavasztól-őszig egy világos, közvetlen napfényes helyen lehet balkonon, teraszon vagy a kertben. Ilyen környezetben szépen fejlődik, erős leveleket és szárakat fejleszt, melyek következtében bőséges virágzással hálálja meg a sok törődést. Félárnyékos helyen a virágzás valamelyest gyérül. Szobában is szépen virágoztatható világos, kevés közvetlen napfényt biztosító elrendezésnél, például az ablakhoz vagy az erkélyajtóhoz közel.

Ültethetjük egyesével a növényeket és telepíthetjük különböző helyekre vagy választhatjuk a csoportos elrendezést, összeültetést is. Utóbbi lehetőség mellett döntve ajánlatos a rózsát cserepestől egymás mellé ültetni egy nagyobb dézsába, tálba. Erre azért van szükség, mert a rózsa nagyobb méretű cserépben sok energiát fektet gyökerei terjeszkedésére, így a virágzásra kevesebb energiája marad. Ha a cserép kisebb, a földlabdát a gyökérzet hamar átszövi, több energiája marad a bimbóképződéshez. Tavasszal célszerű átültetni maximum 2-3 cm-el nagyobb cserépbe, mint amiben átültetés előtt volt! Folyamatosan virágzó növény esetében az elvirágzott részeket vágjuk le, hogy az újak több energiát, tápanyagot kapjanak, így egyenletesen nagyméretű és gazdag virágzásra számíthatunk. Természetesen a bőséges virágpompához szükség van folyamatos tápanyag utánpótlásra is, használjunk virágzó növényeknek készült oldatot a növekedési időszak alatt hetente egyszer, pontosan betartva a termék utasításait. Télen a nyugalmi időszak alatt ne tápoldatozzuk a növényt.

A hűvös helyen pihentetett rózsák levelei lehullnak. Indokolt visszametszeni hajtásait, ha a növény nem olyan formás, ez az idő a legmegfelelőbb arra, hogy alakra metsszük! A visszavágásra a február a legideálisabb a bent teleltetett növények esetében. Február végén, március elején jöhet az átültetés. A rózsa szereti a tőzeges földkeveréket, ha ilyet nem tudunk biztosítani számára, vásárolhatunk jobb minőségű általános virágföldet, amihez kevés homokot is adunk. Homokkal kevert általános virágföldben a rózsa jobban érzi magát, mert szellősebb ültető közege.

A rózsa egy napimádó virág, ezért a legjobb hely számára közvetlen napfényes helyen van. Lakásban biztosítsunk neki nagyon világos helyet, hogy igazi szépségét megmutathassa. Ablaküveg mögé is tehetjük, de ne érjen a növény közvetlenül az üveghez, nehogy a forró nyári napsugarak kárt tegyenek benne. Ha ősszel, esetleg télen vásárolunk virágzó állapotban lévő törpe rózsát, akkor gondozzuk úgy, mint nyáron, azzal a különbséggel, hogy ne tápoldatozzuk már. Ebben az időszakban nem tart sokáig a virágzás, hiszen rövidek a nappalok. Ha már kezd meggyérülni a virágzás és új bimbók már nem fejlődnek, esetlen a meglévők sem nyílnak ki például beszáradnak (ez utóbbi a túl száraz  szobalevegővel magyarázható) stb. vágjuk le a virágzó és bimbós részt a növényről. Majd tegyük hűvösebb, de világos helyre, hogy pihenni tudjon.

A törpe rózsa az aktív növekedési időszak alatt rendszeres öntözést kíván. Ha elmulasztjuk megöntözni és ez nem egyszer, hanem rendszeresen előfordul, az a növény fejlődésére és virágzására nézve igencsak hátráltató tényező! Tehát ne hagyjuk kiszáradni ültető közegét. Öntözést követően az alátétedényben összegyűlt felesleges vizet borítsuk ki 1-1.5 óra elteltével, hogy a növény gyökérzete ne álljon vízben. Ezt akkor se feledjük el, ha esőzések után sok felesleges víz gyűlik össze az alátétedényben. Télen hűvösebb telelőhelyen (2-10 C˚ között) mérsékeljük a vízutánpótlást, nehogy szártő rothadást kapjon növényünk!

A törpe rózsa kedveli a közepes páratartalmat! Túl száraz levegőn leveleinek széle, illetve bimbói beszáradhatnak, nem beszélve a különféle kártevők megjelenésére. Ha nyáron a szabadban gondozzuk a törpe rózsát és egész nap közvetlen napfény éri, akkor a növényt forró napokon permetezzük meg lágy vízzel egy kézi permetező segítségével. Erre a legideálisabb időszak a kora reggeli vagy a késő délutáni időszak, mivel ezekben a napszakokban a permetezést követően a levelekre került vízcseppek nem hagynak égési sérüléseket, hiszen a nap ereje ilyenkor még nem melegíti fel kellően azokat. A bimbókat permetezhetjük, de a virágokat, ha egy mód van rá ne.

A rózsát tavasszal szaporíthatjuk magról vagy augusztusban félfás dugványok segítségével.

Száraz levegőn gyakran megtámadják a rózsát a különféle kártevők, különösen a takácsatkák. A levéltetvek jelenlétére elsősorban a szabadban tartott egyedeknél számíthatunk, ha ilyet tapasztalunk, erős vízsugárral mossuk le a növényekről a kártevőket. Intenzív fertőzöttség esetén használjunk a kereskedelemben kapható rovarölő szereket.

A növényt lisztharmat is károsíthatja, ha télen túl sötét helyen áll a pihenőidőszak alatt, miközben túl sok vizet kap. Ajánlatos ebben az időszakban megvárni, míg a növény földje legalább közepesre kiszárad és ezt követően öntözzük meg annyira, hogy csak épp átnedvesedjen földje, alátétedényében egyáltalán ne maradjon felesleges víz.

A rózsa nem csak vázában szép. Nagyon dekoratív összhatást érhetünk el cserepes törpe rózsák díszítésével. A kínálat nagy, így akár gyűjthetjük is a különféle hibrid törpe rózsa változatokat. Egyre több tálbeültetést is díszítenek velük, nem csoda, hiszen dekoratív látványa mindenki arcára egy kis mosolyt csal…

31 14086 06 november, 2013 FloraKert november 6, 2013

Hozzászólások

Ezt láttad már?