Virágzó balkonnövények!
  • Virágzó balkonnövények!
  • Virágzó balkonnövények!
  • Virágzó balkonnövények!
  • Virágzó balkonnövények!
  • Virágzó balkonnövények!
  • Virágzó balkonnövények!
  • Virágzó balkonnövények!
  • Virágzó balkonnövények!
  • Virágzó balkonnövények!
Feltöltő:

Virágzó balkonnövények!

Biztos minden növénybarátnak vannak kedvenc vágott virágai, ez így lehet a balkonra, teraszra telepített fajok esetében is. Mindenkinek megvannak a maga befutói virágforma, virágszín vagy bármi szembetűnő egyediséget alapul véve. Az ismert és gyakran látott balkonnövények közül a muskátli talán a legelterjedtebb balkonnövény. Ez nem is csoda, hiszen viszonylag kevés törődés mellett is szépen virágzik egészen az első fagyokig.  A jól ismert piros muskátlit, amit paraszt muskátlinak is neveznek, felfedezhetjük a legtöbb balkonon. Napjainkban egyre változatosabb színben pompázó álló, félfutó és futó muskátli közül választhatunk.

Másik nagy kedvenc a petúnia, mely még nagyobb virágszín választékban fordul elő a kereskedelemben. A választék bőségesebb, egyre több a kétszínű tricolor fajta hibrid változat is. A mostanság terjedőben lévő mini petúniának hívott Calibrachoa latin elnevezésű balkonnövény is egyre népszerűbb, hiszen a jól gondozott növények számtalan virágot hoznak folyamatosan az egész idény alatt. Igaz virágai kisebbek közeli rokona a petúnia virágánál, de ez nem is akkor baj, hiszen rengeted fejlődik ki rajtuk egyszerre, egészen elboríthatják a növény leveleit.

Szívesen gondozott növény még a mini dália, mely balkonládákban is igen mutatós, ami kisebb méretével magyarázható. Üde színfolt balkonnövény összeültetésekben is.

Az utóbbi években erősen megnövekedett a verbéna rajongók tábora! nagyon jól érzi magát a mi éghajlatunkon, ha időnként egyszer-egyszer kimarad melegebb napokon öntözése, nem megy rögtön tönkre, egészségkárosodás nélkül átvészeli azt az időszakot. Bár ez nem azt jelenti, hogy mindent elvisel, csak optimális feltételek mellett marad igazán szép.

Sokak kedvence a lobélia, mely egyre ellenállóbb és szívósabb évről-évre. Ha régebben nem sikerül boldogulnunk tartásával, azóta hő tűrőbb változatok jelentek meg a piacon, tehát a nagy nyári hőség sem okoz benne nagy károkat. Számtalan apró fehér, lila és a legelterjedtebb változatokon kék virágok láthatók.

A begóniákat mindenki ismeri és nem csak a balkonról, hanem szobanövényként is. Sok balkonra alkalmas faj közül választhatjuk a színben, formában és méretben nekünk valót. A klasszikus szimpla virágú növények kiegészítéseként újabban telt virágú mindignyíló begónia néven ismert növények is kaphatók.

Nebáncsvirág sokunk kedvence, érdekes, trópusi hangulatot árasztó virágformájával, bőséges virágpompájával igazi kis ékszer. A jól elhelyezett egyedek szépen fejlődnek és virágoznak egészen a fagyokig.

A sort még folytathatnánk, itt a legnépszerűbb balkonnövények kerültek megemlítésre. A választás sokak számára évről évre ugyan arra a fajra és annak színváltozataira esik, itt a muskátlira, ill. a petúniára gondolok.  Legyünk kicsit bátrabbak és tegyük még varázslatosabbá, egyedibbé balkonunkat, teraszunkat más növények telepítésével! Ha nem is szeretnénk lemondani a jól bevált fajokról, de legalább a változatosság kedvéért ültessünk egy-egy más nemzetségbe tartozó növényt is az egyediség kedvéért.

31 6362 21 augusztus, 2013 Balkon növények augusztus 21, 2013

Hozzászólások

Ezt láttad már?