Virágzó kaktuszok.
  • Virágzó kaktuszok.
  • Virágzó kaktuszok.
  • Virágzó kaktuszok.
  • Virágzó kaktuszok.
  • Virágzó kaktuszok.
  • Virágzó kaktuszok.
  • Virágzó kaktuszok.
  • Virágzó kaktuszok.
  • Virágzó kaktuszok.
Feltöltő:

Virágzó kaktuszok.

Mint a növények 99 %-a így a kaktuszok is hoznak virágot. A kaktuszok virágoztatása nem a legkönnyebb feladat, ha figyelembe vesszük igényeiket és annak megfelelően gondozzuk őket, biztosan virágba borulnak. A kaktuszok virágzata nagyon mutatós, első pillantásra a szalmavirághoz hasonlítható. Színezetük is nagyon változatos. vannak olyan fajok, melyek csak idős korban hoznak először virágot, addig türelmesnek kell lenünk, viszont vannak olyan kaktuszok, melyek már fiatalabb korban is megörvendeztetik gondozójukat kisebb-nagyobb virágaikkal ilyenek például a szemölcskaktuszok – Mammillaria nemzetségbe sorolt fajok többsége.

A kaktuszok virágoztatásáért nekünk is tenni kell. Figyelembe kell venni éves fejlődési ciklusaikat, aztán a következő évben (ha a kaktuszunk olyan fajta) számíthatunk virágzására. Szigorúan figyelembe kell venni a kaktuszok téli pihenőidőszakká. Ugyan is ebben az időszakban – ami fajtól függően 6-12 hét lehet – alacsonyabb hőmérsékleten kell gondoznunk. A legtöbb növény számára az 5-12 C˚ közötti hőmérséklet az ideális téli pihenőidőszak alatt. A nyugalmi periódus ideje alatt a fényviszonyok nem lehetnek túl gyengék, tehát világosabb helyet keresünk számukra. A legmegfelelőbb lehet ha szimpla ablakunk van, hogy az mögötti párkányra vagy kis asztalra helyezzük őket közel az ablaküveghez, hogy  a hőmérséklet alacsonyan maradjon. A legjobb egy világos, gyenge fűtésű helyiség. Ha nem szimpla, hanem dupla ablakokkal rendelkezünk a két ablaküveg közé tehetjük őket úgy, hogy a növények ne érjenek közvetlenül az ablaküveghez, különben fagyási sérülések jelenhetnek meg rajtuk a kinti fagyos időszak alatt. A pihenő periódus alatt a kaktuszok még kevesebb vizet igényelnek, egyes fajok egyáltalán nem igénylik, míg mások csak néhány cseppet. Ha túlzásba visszük a pihenőidőszak alatt a növényeket, hamar gyökér- illetve szártő rothadást kaphatnak! Ezt előzzük meg úgy, hogy ne öntözzük meg őket feleslegesen, egyébként is jelzi a növény, ha már nagyon szomjas. Akkor ajánlott megöntözni, ha már nagyon kezd megráncosodni a növény. Ekkor nagyon pici vizet kaphat, vagy spricceljük meg kézi permetezővel. Egyébként az ablakok mögött, ill. a két ablak között elég párás szokott lenni a levegő, ritkán van szükség a folyadék pótlására. A növényt nem kell sajnálni, mert ez neki8 a természetes és az életben maradásához nélkülözhetetlen. Ha sok vizet kap eben az időszakban tönkre fog menni!

Ha betartjuk a pihenőidőszakot, és világos helyen állt a növény, ez idő alatt készül fel a következő évi fejlődéshez és virágzáshoz. Tavasszal a nappalok hosszabbodásával és a hőmérséklet emelkedésével arányosan, csak kicsivel több nedvességet kapjon, de még mindig csak óvatosa, nehogy a cél előtt rontsunk el mindent. Ezt követően, ha elmúlnak az éjszakai fagyok és a hőmérséklet nem süllyed már gyakran 6-8 C˚ alá, kivihetjük kaktuszainkat a szabadba. Kitehetjük a teraszra, erkélyre vagy a kertbe. Ha szükségszerű ültessük át őket, de a kaktusz más növényekhez képest kisebb cseréppel is megelégszik, hiszen nincs túl nagy gyökérzete (kivéve néhány fajt).

A kerti körülményekhez való szoktatást fokozatosan tegyük, ne hirtelen vigyük ki őket a napra! Ha így teszünk égési sérülések keletkezhetnek, először árnyékba kerüljenek, aztán fokozatos hozzászoktatás mellet a közvetlen napfény sem árt nekik. Ezt követően nincs más dolgunk, mint várni, hogy virágba boruljanak, ha már elég idősek hozzá…

25 5096 13 szeptember, 2013 Pozsgás növények szeptember 13, 2013

Hozzászólások

Ezt láttad már?