Vízifukszia, Pistike, Nebáncsvirág, Impatiens?
  • Vízifukszia, Pistike, Nebáncsvirág, Impatiens?
  • Vízifukszia, Pistike, Nebáncsvirág, Impatiens?
  • Vízifukszia, Pistike, Nebáncsvirág, Impatiens?
  • Vízifukszia, Pistike, Nebáncsvirág, Impatiens?
Feltöltő:

Vízifukszia, Pistike, Nebáncsvirág, Impatiens?

Az Impatiens nemzetségbe sorolt nebáncsvirág, pistike vagy vízifukszia fajok 1000-nél is több képviselővel rendelkeznek, nem is beszélve a szinte megszámlálhatatlan hibrid változatok sokszínűségéről. Ezért nem csak a kertbe alkalmas egynyárikból válogathatunk, hanem sok szobanövénynek is alkalmas évelő nebáncsvirág, vízifukszia is kapható! Ebben a cikkben az utóbbi csoportról kaphatnak több információt az olvasók. A vízifukszia vagy más ismert néven nebáncsvirág nagyon elterjedt és népszerű növény. Elsősorban egynyári összeültetésekben, szegélynövényként találkozhatunk vele egyesével vagy csoportosan ültetve.

Rövid ismertető:

Családnév: Nebáncsvirágfélék családja – Balsaminaceae

Nemzetség lation neve: Impatiens

Egyéb nevek: Nebáncsvirág, vízifukszia, pistike, pistikevirág.

Megtalálható: Dél-Ázsiában, Kelet-Afrikában és Új-Guinea erdeiben őshonos.

Hőmérséklet: Tavasztól-őszig 20-30 C˚

, télen a pihenőidőszak alatt 12-18 C˚

az ajánlott tartási hőmérséklet.

Fényigény: Erősebb szórt fény, esetleg egy kevés közvetlen napfénnyel, különösen a téli hónapok alatt.

Vízigény: Vízigénye viszonylag magas. Rendszeres öntözéssel tartsuk egyenletesen nedvesen földjét, de a túlöntözést kerüljük el!

Páratartalom: Párásabb levegőt kedvelő növény, ezért száraz levegőn gondoskodjunk a megfelelő páratartalom utánpótlásról.

Szaporítás: magról vagy szárdugványról szaporítható.

Kártevők:  A száraz levegőn legyengült növényeket megtámadhatják a különféle kártevők pl. tripszek, levéltetvek, takácsatkák.

 

Tarka levelű vízifukszia, pistike, nebáncsvirág

Tarka levelű vízifukszia, pistike, nebáncsvirág

 Bővebb ismertető:

A mai keresztezett hibrid változatok ősei Dél-Ázsiából származnak. A kerti egynyáriként értékesített növények alap fajai viszont Kelet-Afrikából

érkeztek. A szobanövényként is előszeretettel nevelt nebáncsvirágok pedig Új-Guinea trópusi erdeiből kerültek ki. Bárhonnan is indultak, örülhetünk, hogy a természet megalkotta ezeket a szép és mutatós lágyszárú növényeket! Szegényebb lenne a virágzó növényválaszték ezen növények nélkül. Használjuk ki a felkínált lehetőséget és vásároljunk vízifuksziát, nebáncsvirágot otthonunk szépítésére.

A fajok és hibrid változatok közötti változatosság igen nagy! Ezért találhatunk egészen mini és nagyobb, erősebb  szárat fejlesztő szinte már cserje szerű nebáncsvirágokat. Az összes fajra igaz viszont, hogy lágyszárúak, ill. bokros növekedésűek. Leveleik egyszerűek, tojásdad vagy keskenyen elhegyesedő formájúak. Erezetük jól kivehető. Vannak egyszínű zöld, ill. vöröses-barnás levélszínű fajok. Viszont tarka levelű változataik is ismertek, melyek sárgásak, fehéresek, rózsaszínesek is lehetnek! Ahogy külső megjelenésük változatos úgy virágaik sem egyformák. Az Új-Guineából származó hibrid nebáncsvirágok, vízifuksziák virágai nagyok, általában 5-6 szirmúak, laposan elterülők lehetnek. Míg más fajok virágai kis kelyhekhez, csónakokhoz hasonlítanak leginkább. Színezetük az egyszínűtől a tarkáig változhat. Igazán különleges és leírhatatlan színekben fordulnak elő, mutatós és érdekes gyűjteményt is összeállíthatunk belőlük, mivel téli gondozásuk sem jelent túl nagy kihívást!

A vízifuksziák, nebáncsvirágok vagy pistikék gondozása nem nehéz. Viszont elfoglalt embereknek nem ajánlott, különösen azoknak, akik hajlamosak elfeledkezni a locsolásról!

Viszont aki szívesen öntözi növényeit a vízifukszia vagy nebáncsvirág az Ő növénye. Bár ez nem azt jelenti, hogy folyton vizesnek kellene lenni földjének, de kiszáradni sem szabad hagyni. Jól érvényesülnek magukban vagy más növényekkel összeültetésekben. Arra figyeljünk oda beültetés készítése közben, hogy hagyjunk a növény körül elegendő szabad területet a megfelelő fejlődés érdekében, hogy közben ne nyomja el társait! A nagyobb bokrosabb egyedek oldalsó ágait nyugodtan vissza lehet vágni. Kedveli a közepes, átlagos hőmérsékletet és a párásabb környezetet. Nyáron hűvösebb lakásokban vagy légkondicionálóval ellátott irodákban ritkábban kell permetezni leveleit. A hőmérséklettő függően 2-4 naponta egyszer ajánlott. Vigyázzunk a virágokat ne érje sok nedvesség nehogy foltok keletkezzenek rajta! Viszont magasabb hőmérsékletű életterek esetében akár naponta is szükség lehet a növény leveleinek permetezésére, különösen nyáron a nagy forróságban vagy télen a fűtési szezon alatt, ilyenkor a lakás hőmérséklete is jobban felmelegszik. Tápoldattal kezelni kéthetente egyszer ajánlott tavasztól-őszig. A téli hónapokban nem szükséges. Fényigénye nem magas, az erősebb szórt fény tökéletesen megfelelő. Egyes újabb változatok a közvetlen napfényt is elviselik. Bár a legtöbb növény nem kedveli, főleg nyáron a déli perzselő napsugarakat, ezért keressünk számukra egy világos de napfénymentes helyet. A téli időszakban közvetlen napfénynek kitett ablakpárkányon is nevelhetők, mivel ebben az időszakban a nap ereje sem perzselő. A jól gondozott növények hetekig vagy hónapokig is virágozhatnak folyamatosan, ehhez szükség van legalább kéthetente egyszer tápoldattal kezelni – esetleg hetente egyszer – virágzó szobanövényeknek készült vagy virágzó balkonnövényeknek szánt oldattal.

A növények ősei párás erdőkben, közepes hőmérsékletű környezetben élnek, ezért ennek megfelelő gondoskodás mellett maradnak szépek és egészségesek. Bár igaz, hogy az új hibridek már jobban hozzászoktak az erősebb – akár közvetlen – napsugárzáshoz és a mi éghajlatunkon megszokott szárazabb életfeltételekhez, de ez nem minden növényre igaz. Vásárlás előtt tájékozódjunk, ha megmondják a pontos igényeket, vásároljuk meg nyugodtan a növényt, ha nem tudnak felvilágosítást adni, keressünk egy másik helyet a vásárláshoz.

Az átlagos szobahőmérséklet megfelel a vízifuksziának, nebáncsvirágnak. Viszont túl száraz levegőn fennáll a levelek szélének beszáradása, ez megelőzhető permetezéssel vagy hűvösebb helyen való gondozás mellett. Ha a téli időszakban veszünk virágzó növényt gondozzuk úgy, mint az év bármely időszakában. Ha már nem hoz annyi virágot tegyük hűvösebb kb. 12-18 C˚ hőmérsékletű helyiségbe. Ezen időszak alatt felkészül a növény a következő évi bőséges virágzásra. Erre a célra pl. egy világosabb folyosó vagy előtér is megfelel. Ha egész évben szobahőmérsékleten neveljük, kevesebb virágot fejleszt a következő évben. Egyes hibridek balkonnövényként is gondozhatók árnyékosabb helyen. Esetleg a reggeli és késő délutáni órákban érheti őket közvetlen napsütés is. Szobában az átlagos szórt fény elegendő. Árnyékos, sötét helyek díszítésére nem valók, különben nem hoznak annyi virágot és a növények nem lesznek olyan erőteljes felépítésűek.

Erdei növények lévén kedvelik, ha a páratartalom magasabb. Ezt rendszeres gondozás mellett biztosítani is tudjuk, még átlagos szobai körülmények között is. Ha a szoba egyébként is kellemesen hűvös a nyári időszak alatt, akkor elegendő csak öntöznünk. Utóbbi környezetben ritkábban kell locsolni, mert nehezebben szárad ki ültető közege. Ez fokozottan igaz, ha télen 12-18 C˚ között gondozzuk, ebben az időszakban még jobban csökkenteni kell az öntözővíz mennyiségét, különben a sok nedvesség hatására gyökér- vagy szártő rothadást kaphat a növény. Az egyik magyar elnevezése a vízifukszia kicsit félrevezető, mert a növény igaz szereti a nedvességet, de nem bírja a pangó víz kialakulását, ha a gyökere vízben áll! Öntözés után fél óra elteltével öntsük ki az alátétből vagy ha kaspóban van cserepe helyezve, akkor abból a felesleges vizet. Fél óra alatt felszívja a szükséges mennyiséget földlabdája. Ha viszont  a növény véletlenül kiszáradt a nagy melegben, öntözzük be jól a földet és állítsuk vízzel teli vödörbe de csak annyira, hogy a növény ne kerüljön víz alá, csak a földlabda. Ha nagyon száraz a növény, a tőzeges földkeverék melybe ültetve van könnyű, feljöhet a cserép a víz felszínére, ezt egy kő segítségével megakadályozhatjuk. Egy óra eltelte után kellően felszívta magát a föld, kivehetjük a növényt.

A kisebb, egynyáriként is gondozott változatokat és a zöld levelű, egyszerűbb egyszínű új-guineai hibrideket a kertészetek magról szaporítják. Otthoni hobbikertészek számára a lényegesen gyorsabb és egyszerűbb megoldás ajánlott a szárdugványról történő szaporítás! Virágzás után a növényt vissza lehet vágni, ekkor a visszavágott szárakat, melyen legalább 3-4 levélpár található felhasználhatjuk dugványként. Készítsünk elő tőzeges földkeveréket. Ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, akkor szóba jöhet még a tőzeges tartalmú általános virágföld is, de a legjobb a speciálisan erre a célra készített ültető közeg. Az utóbbinál várható a legnagyobb eredmény. A földbe szúrt 3-4 levélpárral rendelkező dugványokat ajánlott szellőzőnyílásokkal ellátott fóliával takarni. Tegyünk pl. hurkapálcikát vagy vékony ágat (amit használat előtt jól sterilizáltunk) a növények mellé legalább két oldalra egyet-egyet. Erre húzzuk az előzőleg kilyuggatott – szellőzőnyílásokkal – ellátott fóliát. Még mielőtt ezt megtennénk, nedvesítsük meg a földet, amibe a dugvány került, arra figyelve, hogy ne legyen túl vizes, különben a dugvány rothadásnak indulhat. Helyezzük világos, szórt fényre, közvetlen napfénytől mentes helyre és várjunk türelemmel, míg a gyökerek megerednek. Ami 3-5 hét alatt következik be, ha mindent jól csinálunk.

A növény optimális környezetben ellenálló és szívós növény. Nyáron balkonnövényként nevelt egyedeknél, ill. télen a fűtési szezon miatt megemelkedett hőmérséklet következtében – száraz levegőn – legyengülhet a növény és megtámadhatják a különféle kártevők például tripszek, tetvek, takácsatkák. Ezek a kártevők száraz levegőn jelennek meg. Ha ezt megelőzzük például rendszeresen permetezzük a növény leveleit száraz környezetben vagy hűvösebb helyiségben gondozzuk tovább, egész évben szép látványt fog nyújtani.

31 40371 20 augusztus, 2013 DézsaKert augusztus 20, 2013

Hozzászólások

Ezt láttad már?